Ezek nem hiányozhatnak az ideális sportreggeliből

A Sheffield Hallam Egyetem kutatói szerint a kávé és a pirítós kombinációja javíthatja a sportteljesítményt. Sikerült kimutatni, hogy a koffein és a szénhidrátok az ügyességre és a teljesítményre is pozitív hatást gyakorolnak.

A Sheffield Hallam Egyetem kutatói szerint a kávé és a pirítós kombinációja javíthatja a sportteljesítményt. Már régóta tudjuk, hogy a koffein és a szénhidrátok fokozzák az állóképességet, de most először sikerült kimutatni, hogy az ügyességre és a teljesítményre is pozitív hatást gyakorolnak.

Az egyetem kutatói nyolc 18-22 éves önkéntest kértek fel arra, hogy játsszanak le három szimulált futballmérkőzést, amelyekben a résztvevők ügyességét, cselezési, fejelési és rúgási pontosságát vizsgálták. Az első meccs előtt egy színes folyadékot adtak az alanyoknak, amely nem tartalmazott sem koffeint, sem szénhidrátot. A másodikra csak koffeintartalmú italt kaptak, a harmadikra pedig olyan folyadékot, amely koffeint és szénhidrátot is tartalmazott.

A British Journal of Sports Medicine szaklapban megjelent eredmények azt mutatták, hogy a koffein és szénhidrát kombinációja volt a legeredményesebb, ez a játékosok sebességét és pontosságát is fokozta. A kutatást vezető Mayur Ranchordas elmondta, amennyiben a koffein és szénhidrát kombinációja javítja a futballozók ügyességét és állóképességét, valószínűleg más sportágakban is ugyanilyen hatást gyakorol. A szakértő hozzátette, hogy bár a koffein önmagában is képes fokozni a teljesítményt rövidebb sporteseményeken, a szénhidrátok hozzáadása az állóképesség javulását is eredményezi az egy órát meghaladó sporttevékenységek esetében.

Az energiaitalok kategóriájába tartozó italok rengeteg koffeint tartalmaznak, a sportitalokban azonban alig, vagy egyáltalán nincs koffein. A koffeint és szénhidrátot is tartalmazó italok közé tartozik például a kóla. Ranchordas professzor azt javasolja a futballistáknak, hogy középkezdéskor és félidőben igyanak meg egy kombinált koffein és szénhidrát tartalmú italt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció