Evőeszköz, amellyel kevesebbet fogunk enni

Kutatók szerint az elfogyasztott étel mennyiségét viszonylag egyszerűen szabályozhatjuk: nagyobb villa használatával.

Számtalan kutatás foglalkozott már az élelmiszeradagokkal és ezek hatásaival az élelmiszer-bevitelre, Arul és Himanshu Mishra, valamint Tamara Masters kutatók azonban most arra összpontosítottak, milyen hatást gyakorol az elfogyasztott mennyiségre a falatok mérete.

Kísérletükben egy amerikai olasz étteremben kétféle villát használtak. Az egyikre a szokásosnál 20 százalékkal több, a másikra pedig 20 százalékkal kevesebb étel fért. Két ebéd és két vacsora időtartamára az étteremben csak nagy villát illetve csak kis villát használtak. A kutatók közben felszolgálás előtt megmérték a felszolgált adagokat. Étkezés után mindegyik tányért megmérték, és az eredmények alapján az derült ki, hogy a nagyobb villával étkezők kevesebbet ettek, mint azok, akik a kisebb villát használták.

A nagy villa, kevesebb elfogyasztott étel elmélet azonban csak éttermi környezetben működött. Laboratóriumi körülmények között az alanyok a nagyobb villával valójában több ételt fogyasztottak. A Journal of Consumer Research szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint más-más motiváció figyelhető meg, amikor az emberek étteremben illetve laborban étkeznek.

Az étteremben étkezők úgy érezték, hogy a kis villával nem haladnak előre céljuk, vagyis éhségük csillapítása felé, ezért többet ettek a tányéron lévő ételből, mint a nagy villás csoport tagjai. A kutatók szerint a nagymamák azt tanácsolják, hogy kis falatokat együnk, ugyanakkor azt is javasolják, hogy alaposan rágjuk meg az ételt, hogy a szervezetünknek elegendő ideje legyen arra, hogy megérezze a jóllakottságot. Figyelembe véve a mai emberek rohanó életmódját és az éttermi étkezés terjedését, ha nem rágunk hosszabb ideig, akkor a nagyobb villával étkezés nagy segítséget jelenthet a túlevés megfékezése szempontjából.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció