Evés közben szabad-e inni?

Az egészséges életmódról számos tévhit kering a köztudatban, dacára annak, hogy ezek többsége tényszerűen is cáfolható. Lássuk, mi mindent tudnak sokan rosszul, ha egészségük megőrzéséről van szó a hétköznapokban.

A glutén nem káros

Milyen következményei lehetnek a feleslegesen betartott gluténmentes diétának? Részletek itt.

Nem igaz például, hogy a gluténnak egészségkárosító hatása lenne, pontosabban mondva, aki nem érzékeny erre az élelmiszer-összetevőre , bátran fogyaszthat gluténtartalmú élelmiszereket. Ráadásul több kutatás is igazolja, hogy a gluténmentes élelmiszerek nagy része több cukrot, zsírt, illetve kalóriát, valamint kevesebb fehérjét tartalmaz, mint ugyanazon élelmiszernek hagyományos változata.

Tévhit, hogy ne lenne szabad inni evés közben
Tévhit, hogy ne lenne szabad inni evés közben

Nem léteznek negatív kalóriák

Szintén tévhit, hogy léteznek úgynevezett negatív kalóriákat tartalmazó ételek. E körben szokták említeni például a zellert, a graperfruitot, a brokkolit, az uborkát és a káposztát. Bár a felsoroltak kalóriatartalma valóban alacsony, nem igaz azonban, hogy a szervezetnek több energiába kerülne a megemésztésük, mint amennyit ezekből az élelmiszerekből nyer. Már csak azért sem, mert a víztartalmuk igen magas, a vizet pedig nem nehéz "megemészteni".

Szabad inni evés közben

Ugyancsak nem igaz, hogy egészségtelen lenne evés közben inni. Néhány kortyot bátran ihatunk, ha megkívánjuk, mivel a víz segít abban, hogy a kisebb ételdarabok is lejussanak a nyelőcsőből a gyomorba, emellett segít lebontatni a nagyobb falatokat. A folyadékbevitel révén a gyomorsav jobban elkeveredik a lenyelt étellel, így az emésztést is támogatja.

Hány lépést tegyünk meg naponta?

Szintén mítosz, hogy tízezer lépést kell megtenni naponta, ha valaki szeretne egészséges maradni. Az elképzelés az 1960-as évekből és Japánból származik , amikor egy újfajta lépésszámlálót szerettek volna ezzel az állítással reklámozni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne egészséges minél többet sétálni, viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy a napi aktivitást kétezer lépésről tízezerre emelni egyeseknek még ártalmas is lehet. A legfrissebb kutatások szerint napi ötezer és nyolcezer lépés közötti lépésszám betartásával már mérhető pozitív hatásokra számíthatunk.

Forrás: brightside.me

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: