Évekre előre megjósolja a szívrohamot az egyszerű teszt

Mennyi idő alatt futsz le másfél kilométert? Középkorúak esetében a válasz előre jelezheti a szívroham és a stroke kockázatának a következő legalább egy évtizedre.

A Texasi Egyetem kutatói két tanulmányukban kimutatták, az egy mérföld (1,6 kilométer) távolság lefutásának időtartama segíthet évtizedekkel előre jelezni a szívroham és a stroke okozta halálozás kockázatát férfiakban, a nők esetében pedig a szív-érrendszeri megbetegedések korai indikátora lehet.

A Journal of the American College of Cardiology szaklapban megjelent egyik tanulmányban a kutatók 45, 55 és 65 éves férfiban vizsgálták a szívbetegség kockázatát fittségi szintjük és a hagyományos kockázati tényezők, az életkor, a szisztolés vérnyomás, a cukorbetegség, a teljes koleszterinszint és a dohányzás alapján. Kiderült, hogy középkorban a fittség alacsony szintje jelentős eltérést jelezhet előre a szív-érrendszeri betegségek életre szóló kockázatában. Egy 55 éves férfiban például, aki 15 perc alatt fut le egy mérföldet, 30 százalék a szívbetegség életre szóló kockázata, míg abban az 55 éves férfiban, aki nyolc perc alatt futja le a távot, az élethosszig tartó kockázat 10 százaléknál alacsonyabb.

"A szívbetegség láthatóan idősebb korban kulminálódik, de ha valaki meg akarja előzni, eredményeink szerint már fiatalabb korban, negyvenes és ötvenes éveiben meg kell kezdenie a prevenciót" - állítja Dr. Jarett Berry, a tanulmány szerzője. A kutatás azt mutatta, hogy a magasabb fittségi szint még a más kockázati tényezőkkel rendelkező emberekben is csökkenti a szívbetegség életre szóló kockázatát.

Egy másik, a Circulation folyóiratban közzétett tanulmányban az egyetem kutatói kimutatták, hogy ugyanez a futópados teszt pontosabban jelzi előre, mekkora valószínűséggel hal meg valaki szívbetegség vagy stroke következtében, mint a jellegzetes előjelző eszközök, például a vérnyomás és a koleszterinszint mérése.

A szívbetegség az első számú halálok az iparosodott országokban, és az 50 évnél fiatalabb nők esetében különösen nehéz előre jelezni a szív-érrendszeri megbetegedések hosszú távú kockázatát. A kutatók elmondták, hogy 50 év alatt minden nőben alacsony a szívbetegség kockázata, de ez a kockázat idősebb korban drámai mértékben megemelkedik. A kutatásból az derül ki, hogy az alacsony fittségi szint különösen nagy segítséget nyújthat nők esetében a szívbetegség hosszú távú kockázatának meghatározásában.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció