Epilepsziát okozhat a cink

A cink kulcsszerepet játszhat a memória működésében, ha azonban túl sok van belőle az agyban, az akár epilepsziás görcsöket is kiválthat.

Az új tanulmány kimutatta, hogy a cink létfontosságú a neuronok közötti kommunikációban a hippokampuszban, az agy tanulásért és emlékezetért felelős központjában. A kísérletben a kutatók egy a cinkhez kötődő vegyi anyag segítségével kivonták az ásványi anyagot mutáns egerek agyi vérkeringéséből. A cink nélkül a neuronok közötti kommunikáció sérült.

A kutatást vezető Dr. James McNamara, a Duke Egyetem kutatója elmondta, hogy a Neuron online kiadásában megjelent eredményeik egy régóta fennálló ellentmondást oldottak fel a területen. A tudósok több mint 50 évvel ezelőtt rájöttek, hogy nagy mennyiségű cink raktározódik az idegsejtek speciális hólyagocskáiban, a vezikulumokban. Ezek tartalmazzák az idegek közötti kommunikációhoz szükséges átvivőanyagokat. Azt azonban nem tudták, hogy a cink is részt vesz a sejtek közötti jeltovábbításban.

Az agysejtek túlzott kommunikációja pedig a tanulmány szerint epilepsziához vezethet, ami a cink és a betegség összefüggésére utal. Dr. McNamara tehát arra hívja fel a cinktartalmú táplálékkiegészítőket szedők figyelmét, hogy legyenek óvatosak.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: