Epehólyagműtét méhen keresztül

Tavaly áprilisban a New York-i Presbiteriánus Kórház-Kolumbiai Egyetem Klinikai Központ sebészei néhány külső metszés segítségével a méhen át távolították el egy nőbeteg epehólyagját.

Ezúttal külső metszések nélkül hajtották végre a mindössze háromórás, járóbeteg-rendelés keretében végzett endoszkópos műtétet.

Az operációt flexibilis endoszkóp segítségével végzik a méh hátsó falán ejtett belső metszésből. Emiatt egyelőre csak nők esetében alkalmazható az új technika, ám hamarosan a szájon és a végbélen keresztül is terveznek műtéteket, hogy a férfiak is profitálhassanak a természetes testnyíláson át történő transzluminális endoszkópos sebészet (angol rövidítéséből NOTES) előnyeiből. Az endoszkópos műtéti technika előnye, hogy kevesebb a fájdalom, rövidebb a felépüléshez szükséges idő, és nem marad vissza látható heg.

Eddig az endoszkópot csak a természetesen meglévő testnyílásokon át, többnyire az emésztőcsatorna elváltozásainak kezeléséhez használták. Az újítás, melyet Dr. Marc Bessler (a központ laparoszkópos sebészeti részlegének igazgatója) vezetésével vezettek be a New York-iak, hogy a minimálisan invazív technológiával most már a hasüregi elváltozások is elérhetők. Epehólyag-eltávolításon kívül hasüregi exploráció (a hasüregi szervek műtéti átnézése), vakbélműtét és biopsziás mintavétel is végezhető ezzel a módszerrel.

Hagyományos, nyitott hasi műtéttel 25 cm-es metszésre van szükség az epehólyag eltávolításához. Ma a laparoszkópos technikának köszönhetően néhány apró metszést ejtenek csak, melyeken keresztül bevezetik a kamerát és az eszközöket. Jelenleg 10 epehólyag közül kilencet már így operálnak.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: