Epehólyagműtét méhen keresztül

Tavaly áprilisban a New York-i Presbiteriánus Kórház-Kolumbiai Egyetem Klinikai Központ sebészei néhány külső metszés segítségével a méhen át távolították el egy nőbeteg epehólyagját.

Ezúttal külső metszések nélkül hajtották végre a mindössze háromórás, járóbeteg-rendelés keretében végzett endoszkópos műtétet.

Az operációt flexibilis endoszkóp segítségével végzik a méh hátsó falán ejtett belső metszésből. Emiatt egyelőre csak nők esetében alkalmazható az új technika, ám hamarosan a szájon és a végbélen keresztül is terveznek műtéteket, hogy a férfiak is profitálhassanak a természetes testnyíláson át történő transzluminális endoszkópos sebészet (angol rövidítéséből NOTES) előnyeiből. Az endoszkópos műtéti technika előnye, hogy kevesebb a fájdalom, rövidebb a felépüléshez szükséges idő, és nem marad vissza látható heg.

Eddig az endoszkópot csak a természetesen meglévő testnyílásokon át, többnyire az emésztőcsatorna elváltozásainak kezeléséhez használták. Az újítás, melyet Dr. Marc Bessler (a központ laparoszkópos sebészeti részlegének igazgatója) vezetésével vezettek be a New York-iak, hogy a minimálisan invazív technológiával most már a hasüregi elváltozások is elérhetők. Epehólyag-eltávolításon kívül hasüregi exploráció (a hasüregi szervek műtéti átnézése), vakbélműtét és biopsziás mintavétel is végezhető ezzel a módszerrel.

Hagyományos, nyitott hasi műtéttel 25 cm-es metszésre van szükség az epehólyag eltávolításához. Ma a laparoszkópos technikának köszönhetően néhány apró metszést ejtenek csak, melyeken keresztül bevezetik a kamerát és az eszközöket. Jelenleg 10 epehólyag közül kilencet már így operálnak.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső