Enzim lehet a vakság kulcsa

Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezte a vakság egyik első számú kórokának kulcsát, amely reményeik szerint végül a betegség gyógymódjához vezethet.

A Nature folyóiratban közzétett kutatás során a kutatók felfedezték a DICER1 nevű enzimet, amely hozzájárul a betegség kialakulásához. Mike Cheetham, a UCL professzora jelentős áttörésnek tekinti az eredményt, mely a betegség száraz formájának alaposabb megismerését teszi lehetővé.

A sárgafolt (makula) a retina középpontjában elhelyezkedő terület, amely a látómező középső részének finom részleteiért felel. A betegség előrehaladtával a centrális látás romlik, ami megnehezíti az olvasást, az autóvezetést és az arcok felismerését. Az 50 éven felüliek körében minden ötvenedik, a 85 éven felüliek körében pedig minden ötödik embert érint. Kórokát nem ismerjük pontosan, de kockázati tényezői közé sorolják a dohányzást, a magas vérnyomást és azt, ha valamelyik rokon szenved a betegségben.

A kutatók felfedezték, hogy a DICER1 enzim kevésbé aktív azoknak az embereknek a retinájában, akik a betegség gyakoribb, száraz típusában szenvednek. Ha egerekben kikapcsolták az enzimet termelő gént, az állat retinasejtjei károsodtak. Ezt követően kimutatták, hogy a DICER1 az Alu RNS-nek nevezett genetikai anyag apró részecskéinek elpusztításához szükséges. A DICER1 nélkül az Alu RNS felgyülemlik, és toxikus következményekkel járva a retina elhalásához vezet.

Mike Cheetham, a UCL molekuláris és idegtudományi professzora az eredményekkel kapcsolatban így nyilatkozott: "Óriási áttörést jelenthet a betegség száraz formájának alaposabb megértésében. Új utakat nyithat a kezelésben, bár az eredményeket még más kutatóknak is igazolniuk kell."

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső