Elképesztő betegségek, amelyek tényleg léteznek

Vannak furcsa egészségügyi problémák, amelyek első hallásra egy kifejezetten élénk fantáziájú regényíró agyszüleményeinek tűnnek. Pedig nagyon is valóságosak.

Mikor az agyunk máshogy működik

Az idegen akcentus szindrómában szenvedők például az egyik percben "normálisan" beszélnek, majd hirtelen külföldi akcentusuk lesz. Ezt a zavart általában valamilyen agysérülés vagy stroke okozza. A kutatók találkoztak már olyannal, hogy valaki britből francia, amerikai angolból brit, spanyolból magyar vagy éppen japánból koreai akcentusra váltott - írja a prevention.com a témával foglalkozó cikkében.

Az Alíz csodaországban-szindróma sem kitaláció: ez a betegség a páciens testképét deformálja, illetve azt is, ahogy az őt körülvevő dolgokat látja. Emiatt aztán az ebben szenvedő kisebbnek vagy nagyobbnak látja magát, mint amekkora valójában. A probléma gyökere az agyban van és az érzékekkel kapcsolatos - van, akinél csak alkalmanként és pár percre, de van, akinél folyamatosan jelentkezik a hatása.

betegség, kór, furcsa betegség, ritka betegség,
Furcsa, ám létező betegség a vízallergia is. (Fotó: 123rf)

Kék bőr és idegen kéz

A methemoglobinémiások bőre - bármilyen furcsán hangzik is - kékre változik. Ennek oka, hogy a testben túltermelődik a methemoglobin. Ez a hemoglobin egyik formája, és normális esetben körülbelül egy százalékban van jelen a vérben. Ennél az állapotnál viszont felmegy 20 százalékra, ami befolyásolja a vér oxigénszállító képességét: ettől a bőr kékes, az ajkak pedig lilás árnyalatot vesznek fel. A betegség örökölhető, de bizonyos vegyszerek és drogok hatására is kialakulhat.

Az idegen kéz szindrómaként ismert állapot sem kevésbé furcsa. Az ebben szenvedő páciens úgy érzi, hogy keze nem a saját testének része, hanem valaki más irányítja. Ez egy neurológiai rendellenesség, amelyet nem könnyű diagnosztizálni, és általában valamilyen komoly trauma vagy stroke hatására alakul ki.

Élő szobrok és vízallergiások

A kőember szindróma egy genetikai mutáció. Hatására a beteg inai, illetve ínszalagjai csonttá alakulnak, így az érintett egy idő után nem tud mozogni, enni, beszélni és lélegezni sem. Ráadásul még az izmok helyére is csontok nőhetnek, ha az adott izmot valamilyen trauma éri.

A világon alig néhány ezren különös, egyelőre feltartóztathatatlan kórt hordoznak génjeikben: izom körüli kötőszöveteik fokozatosan csonttá kövülnek. A betegségre születéskor a nagylábujjak apró szépséghibája hívja fel a figyelmet. Részletek!

Létező betegség végül a vízallergia is. Az érintett bőre tele lesz kiütéssel és viszketni kezd, ha vízzel érintkezik. A kiütés 30-60 perc alatt tűnik el. Mivel egy ember gyakorlatilag nem tud víz nélkül élni, a betegséget antihisztaminokkal, krémekkel, fényterápiával és injekciókkal tartják kordában.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: