Elbutulhat, ha gond van a tüdejével!

Egy új tanulmány szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) idősebbekben összefüggést mutat a kognitív károsodás mértékével.

A COPD a tüdőket érintő progresszív betegség, amely légzési nehézségeket okoz. A betegség előfordulása a korral növekszik, az Egyesült Államokban a 75 év feletti népesség 14 százalékát érinti. Az emfizéma (tüdőtágulat) és a krónikus bronchitis (hörghurut) a COPD különböző állapotai. Feltételezések szerint a COPD hatására rövid ideig oxigénhiány léphet fel a szervezetben, amely agyi károsodáshoz vezethet, így alakulnak ki a kognitív problémák.

William W. Hung, a Mount Sinai Orvosi Egyetem docense több, mint 4150 50 év feletti COPD-s és egészséges embert vizsgált legalább két alkalommal 1996 és 2002 között. Kiderült, hogy azok az idősebbek, akiknél súlyos COPD állt fenn, gyakrabban mutatták a kognitív károsodások jeleit, ez az összefüggés a más betegségekre és az iskolázottságra történt korrekció után is fennmaradt. A súlyos COPD-ben szenvedők arról számoltak be, hogy a betegség befolyásolta mindennapi tevékenységüket, valamint hogy oxigénkezelésre szorultak.

Egy 35 pontos skálán mérve a COPD-ben szenvedők átlagosan egy ponttal rosszabbul teljesítettek, mint az egészségesek. Bár ez az egy pont nem tűnik soknak, a kognitív károsodások olyan mindennapi tevékenységeket érinthetnek, mint a pénzzel és gyógyszerekkel történő bánás. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a COPD-s betegeknél 22 százalékkal nő azon tevékenységek száma, ahol nehézségeket tapasztalnak. "Bár egyedileg nézve ez a szám nem tűnik soknak, a népesség szintjén a COPD-s betegek körülbelül egynegyede szorul segítségre egy mindennapi alaptevékenység során" - mondta el Hung.

A cikk az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció