Egészségesebb, aki többet tanul

Egy átfogó külföldi tanulmány szerint a magasabb iskolai végzettséghez nagyobb eséllyel társul jobb egészség.

Átfogó kutatást végeztek négy brit egyetem kutatói. Kétszázezer ember adatait, valamint egymillió ember génállományát vizsgálták meg, és ezeket vetették össze az oktatásban töltött évekkel. Megnézték többek között az alanyok testtömegindexét (BMI) és vérnyomásértékeit, valamint feljegyezték, hogy dohányoznak-e, illetve érte-e már őket szívroham vagy stroke.

diploma, képzettség, egészségi állapot, tanulás, fizetés, magánegészségügy, várható élettartam,
Az anyagi helyzet is nagyban befolyásolja az egészséget. Fotó: 123rf

Meglepő eredmények

Régóta terjeng egy furcsa elmélet a várható élettartamot befolyásoló tényezőkről. A feltételezés szerint a felnőttek egészsége nemcsak anyagi helyzetüktől, hanem szüleik képzettségi szintjétől is függ. Most úgy tűnik, az elképzelés igaznak bizonyult. A részleteket itt olvashatja el!

A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy az egyetemet végzők kisebb valószínűséggel kapnak szívrohamot vagy stroke-ot, mert összességében véve egészségesebbek. Átlagosan 3,6 továbbtanulásra szánt évnek már érezhető hatása van az egészségre nézve: akik ennyivel többet tanulnak, azoknak alacsonyabb a testtömegindexük és a vérnyomásuk, így esetükben jóval kisebb a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, valamint a szélütés kockázata.

Az anyagi helyzet is számít

A kutatók szerint az egyetemet végzett emberek jobb egészségügyi állapotához az is hozzájárulhat, hogy a diplomások bármilyen probléma esetén előbb keresik fel orvosukat, mint a kevésbé képzett társaik. Emellett a képzettebb munkavállalók fizetése is magasabb lehet, ezáltal megengedhetik maguknak, hogy magánrendelésre, magánkórházba menjenek, ha szükséges.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)