Digitális egészségügy: itt tart ma Magyarország

A koronavírus-járvány digitális fellendülést hozott Magyarországon az egészségügyben, mind a betegek, mind az orvosok oldaláról. Mutatjuk, milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak a digitális megoldások.

E-recept, online időpontfoglalás, okosórák, egészségügyi applikációk, távvizitek, telemedicina. A digitális egészségügy már nem a jövő, hanem a jelen Magyarországon is – írta weboldalán a Semmelweis Egyetem a Magatartástudományi Intézet kutatói által végzett online felmérés eredményei alapján. A koronavírus-járvány 3. és 4. hulláma alatt – vagyis 2021 júliusa és 2022 májusa között – végzett kutatásban 1576 orvos és 198 fogorvos vett részt.

A tudósok az alábbi kérdésekre keresték a választ:

  • Milyen a magyar szakorvosok és rezidensek digitális egészséggel kapcsolatos tudása és ismerete?
  • Miként használják a digitális eszköztárat az egészségügyi dolgozók?
  • Milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak a digitális megoldások?
  • Hogyan alakítja át a digitalizáció fejlődése a mindennapokban az orvos-beteg kapcsolatot?
digitális egészségügy
A koronavírus-járvány digitális fellendülést hozott Magyarországon az egészségügyben. Fotó: Getty Images

Nagy igény van az egészségügy digitalizációjára

A felmérés eredményei szerint az orvosok nyitottak a változásokra, és több mint 90 százalékuk napi rendszerességgel használja munkájához az internetet. Az viszont talán nem meglepő, hogy a 35 és 45 év közöttiek a legintenzívebb felhasználói az egészségügyi célú internethasználatnak. Az egyik legfontosabb megállapítás, hogy „nagy igény van arra, hogy az egészségügy digitalizációja a mindennapi orvoslás és a hazai orvosképzés szerves része legyen, a válaszadók 70 százaléka elképzelhetetlennek tartja a jövőt enélkül” – ismertette dr. Győrffy Zsuzsa docens, a kutatás egyik vezetője.

Az országos felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezett orvosok nagy része jónak tartja, hogy a betegek digitális eszközöket használnak betegségmonitorozásra, edukációra. A páciensek ráadául el is várják az szakemberektől, hogy segítséget kapjanak tőlük abban, mit olvassanak, melyik weboldalon tájékozódjanak, illetve milyen alkalmazásokat használjanak. A válaszadó orvosok csaknem 80 százaléka ajánl is pácienseinek egészségre ösztönző, preventív weboldalakat, mintegy felük pedig ezzel kapcsolatos applikációkat, közösségimédia-forrásokat is javasol betegeinek

A Big Data, a távgyógyítás és a telemedicina jelenleg a legforróbb területek az egészségügyi digitalizációban.

„Megfigyelhető az is, hogy a szakemberek nagyon pontosan látják a betegek igényeit, a négy leglényegesebb, amelyet a válaszadók mintegy 80 százaléka kiemelt: az e-mailes kommunikáció, a képek és leletek elektronikus megosztása, az online időpontfoglalás és a távkonzultáció” – mutatott rá dr. Girasek Edmond a kutatás másik vezetője.

Előnyök és hátrányok

A digitális megoldások pozitívumaként a hatékonyságot, a kényelmet és az időspórolást emelték ki az orvosok. A hátrányok között pedig azt említették meg, hogy a páciensek sokszor rosszul értelmezik a megosztott adatokat, némelyikük rosszul kezeli a digitális eszközöket, valamint így egyre több a félreértés lehetősége is az orvos-beteg kapcsolatban.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: