Cukorbetegggé tesz az éjszakai munka?

A gyakran éjszakai műszakban dolgozó nőkre egy új tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség megnövekedett kockázata leselkedhet.

A csak nőket vizsgáló kutatásból az is kiderült, hogy ez a hatás fokozódik a műszakban ledolgozott évek számának növekedésével, és még akkor is érvényes marad, ha az elhízás tényezőjét is számításba veszik. "Eredményeink arra utalnak, hogy a nőkre a 2-es típusú diabétesz mellitusz enyhén megnövekedett kockázata leselkedik hosszú ideig végzett műszakos munka után, és ez az összefüggés főként a testtömeg-index (testsúly) közvetítésével jelentkezik" - foglalta össze a kutatást An Pan, a bostoni Harvard Orvostudományi Egyetem kutatócsoportjának vezetője. Az eredményeket az Amerikai Diabétesz Társaság San Diegó-i konferenciáján hozták nyilvánosságra.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az éjszakai munkavégzés összezavarja a napi biológiai órát, és összefüggésbe hozható az elhízással, a metabolikus szindrómával és a vércukor szabályozásának zavarával. A mostani tanulmány során a kutatók több mint 69 ezer amerikai nő adatait vizsgálták 1988 és 2008 között. A kutatási időszakban közel 6200 nőben alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. Az eredmények alapján kiderült, hogy a 2-es típusú diabétesz kockázata a műszakos munkavégzés időtartamának növekedésével együtt megemelkedett. Az elhízás tényezőjét is beszámítva azokban a nőkben, akik rendszeresen éjszakai műszakban dolgoztak 3-9 évig, 6 százalékkal nőtt a kockázat, akik pedig legalább 20 évig dolgoztak éjszakai műszakban, 20 százalékos kockázatnövekedést tapasztaltak.

A kutatók megjegyezték, hogy a hízás volt a felelős némelyik, de nem az összes éjszakai műszakkal összefüggő diabétesz kockázatnövekedésért.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció