Cukorbeteggé tehetnek a népszerű koleszterincsökkentők

A népszerű koleszterincsökkentő gyógyszereknek nagy dózisban káros hatásuk is lehet, derült ki egy új tanulmányból.

A Journal of the American Medical Association június 22/29 számában megjelent, Dr. Kausik K. Ray vezetésével készült tanulmány kimutatta, hogy a sztatinok nagy dózisa a mérsékelt adaghoz viszonyítva megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az elemzés ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a sztatinok a szívroham, a stroke és a halálozás alacsonyabb előfordulását eredményezik, vagyis az egyensúly továbbra is a sztatinok szívvédő alkalmazása javára billen.

"A szívvédő hatás tekintetében továbbra is előnyben van a sztatinok nagy dózisa, mert a nagydózisú sztatint szedők gyakran szenvednek szívbetegségben, ezért esetükben nagyon magas az újabb események kockázata" - állítja Dr. Ray. A szakértő azt javasolja, hogy a betegekben évente mérni kell a vércukorszintet, és amennyiben magas, ennek megfelelő kezelésben kell részesíteni őket. A vizsgált anyagok közül a tiszta előny magasabbnak mutatkozott a nagy dózisú atorvastatin esetében, mint a nagy dózisú simvastatin esetében.

A sztatinokat nagy sikerrel alkalmazzák a koleszterinszint csökkentésében, és a szív-érrendszeri betegség jelentős kockázati tényezőjének számító diabéteszben szenvedő és nem szenvedő páciensekben egyaránt használják. Dr. Ray szerint a sztatinokat szedők mindössze körülbelül 20 százaléka fogyaszt nagy dózist, a többi 80 százalék alacsony-közepes adagot szed.

A Glasgowi Egyetem kutatói Dr. Ray vezetésével öt randomizált tanulmány eredményeit elemezték, amelyek a nagy és a közepes dózisú sztatin hatását hasonlították össze. A nagy dózisú (80 mg) sztatint szedőkben 12 százalékkal magasabb volt a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata, ugyanakkor 16 százalékkal csökkent a szív-érrendszeri események kockázata, a közepes dózishoz viszonyítva.

A kutatást végző szakemberek azonban elismerték a vizsgálat korlátozott voltát. Egyrészt metaelemzésről van szó, ami nem bizonyító erejű, másrészt pedig még nem ismerik pontosan a hatás mögött rejlő biológiai mechanizmust.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció