Cukorbeteg? Veszélyben van a mája!

A kettes típusú cukorbetegségben szenvedő betegek körében sokkal gyakoribb a zsírmáj, mint az azonos életkorú és nemű, ugyanolyan súlyú, nem diabéteszes embereknél - állítják finn kutatók mágneses rezonanciás (MR) vizsgálatok alapján.

Ráadásul a májenzimek - melyek emelkedett szintje rendszerint megbízhatóan utal a máj fokozott zsírtartalmára - ezekben az esetekben alábecsülték az MR-rel mért értékeket. "Fontos, hogy diagnosztizáljuk a zsírmájat a kettes típusú diabéteszesekben, mivel a nem alkoholos eredetű zsíros degeneráció jóval gyakoribb ebben a betegcsoportban, mint a nem diabéteszesekben. A zsíros elfajulás idővel rosszabbodhat, és akár májzsugor kialakulásához is vezethet, mely miatt májelégtelenség léphet fel" - hangsúlyozták Dr. Anna Kotronen és szerzőtársai a Diabetes Care c. szaklapban megjelent közleményükben. A szerzők szerint azért is nagyon fontos a máj zsírtartalmának megismerése, mert ennek fényében a terápia is egyénre szabottan változtatható.

Dr. Kotronen és munkatársai 70 cukorbeteg és 70 azonos korú, nemű és testtömegindexű kontroll személy bevonásával végezték a kutatást. A máj zsírtartalmát proton MR spektroszkópiával, a test összetételét MRI-vel vizsgálták. A diabéteszes betegek mája átlagosan 80 százalékkal több zsírt tartalmazott, mint a nem diabéteszeseké (Az első csoport tagjainak mája átlagosan 13 százalék, a második tagjainak 7,3 százalék zsírt tartalmazott).

A nagyobb testtömegű betegek esetében a különbség tovább nőtt, ám a vércukorcsökkentő kezelés típusa nem befolyásolta az eredményeket. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a májenzimek alapján történő zsírtartalombecslés nem megbízható, ezért nem szabad kizárólagosan arra hagyatkozni a cukorbetegek vizsgálatakor.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő