Csak heti három szúrás, és kezelhető a cukorbetegség

Egy vizsgálat szerint a cukorbetegeknek elegendő hetente háromszor megkapniuk az új inzulin injekciójukat. Lehet, hogy a kettes típusú cukorbetegek megszabadulhatnak a bonyolult étrendtől és a napi többszöri injekciótól?

"A feltételezések szerint ha egy gyógyszert ritkábban kell használni, az emberek sokkal fegyelmezettebbek annak alkalmazása során, főleg azok, akinek amúgy is sűrű a napirendjük" - véli Dr. Yogish C. Kudva diabetológus, aki a rochesteri Mayo Klinikán dolgozik. A közlemény a The Lancet című szaklapban jelent meg online.

Sok kettes típusú cukorbeteg inzulininjekciók segítségével tartja egyensúlyban vércukrát, de sajnos a kezelés nem tökéletes. Hatására a betegek meghízhatnak és a vércukorszint is nagyon ingadozhat. Az inzulinkezelésnek számos formáját vizsgálják, de más típusú vércukorgyógyszerekkel is folynak kísérletek. A jelen fázis 2 vizsgálat a degludecet vizsgálja. A még kísérleti stádiumban lévő inzulint a Novo Nordisk cég támogatásával fejlesztették ki.

245 cukorbeteget, akik korábban még nem részesültek inzulinkezelésben, véletlenszerűen osztottak csoportokra - vagy naponta többször kapták a szokásos inzulinkezelést, vagy pedig degludecet kaptak napi dózisban, illetve heti háromszori adagolásban. Az eredmények szerint a 16 hetes megfigyelési időszakban a heti háromszori adagolás éppolyan jól szabályozta a vércukorszintet, mint a többi kezelési protokoll. Dr. Vivian Fonseca diabétesszel foglalkozó szakértő a Tulane Egyetem Egészségtudományi Központjából megjegyzi, hogy további vizsgálatokra van szükség, hogy kizárják a hipoglikémia (túl alacsony vércukorszint) esélyét is. Ez kulcskérdés azok körében, akik inzulinkezelést kapnak, mert ennek esélye megjósolhatatlan. "Ugyanazt a gyógyszeradagot adjuk ugyanannak a személynek, mégis más-más az eredmény másnap reggel, ami nagy kihívás a betegnek és orvosaiknak egyaránt" - mondja a doktornő.

Évekig tart mire egy gyógyszer bevezethető az amerikai piaca. A decludecnek már csak egy fázis vizsgálat hiányzik ehhez, ha az is sikerrel zárul, nemsokára piacra lehet majd dobni. Az áráról még nincsenek információk, de valószínűleg drágább lesz az inzulinnál. Egy dolog biztos, a cukorbetegség kezeléséhez hozzátartozik a diétára való odafigyelés, a testedzés és a testsúlycsökkentés. "Valamennyi küzdelmes vállalkozás, de bármilyen új gyógyszer is kerüljön a piacra, sajnos ezek elkerülhetetlenek" - állítják a szakértők.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: