Be ne jöjjön a rendelőmbe! Ön Google-beteg!

Köhögtek, tüsszentettek már önre az orvosi váróban? Sok embert az újabb betegség veszélye rémít el attól, hogy apróbb problémáival, életmód-változtatási kérdéseivel felkeresse az orvost. Itt a megoldás: a virtuális orvosi rendelő!

Rendelés interneten, betegtájékoztatás 3D-ben

Egy hete, előző cikkünkben arról kérdeztük Meskó Bertalant, aki a Debreceni Orvostudományi Egyetem hatodéves medikusa, az internet és az orvoslás kapcsolatának szakértője, hogy tényleg személyre szabott gyógyszerekkel kezelnek-e majd minket. Most arról vall, hogy milyen lesz a jövő betege, és hol talál gyógyírt a bajára.

- Milyen eszközöket vesz majd igénybe a jövőben az orvos a betegtájékoztatásra, kapcsolattartásra?

- Szerintem gyakoribb lesz az e-mail használat, az orvosok egy részének lesz saját internetes oldala. Használni fogják a közösségi odalakat, páciensközösséget, orvosi keresőket, és megbízható, páciensek számára kiépített orvosi forrásokat. Olyan forrásokat és videókat, amikből megérti a lényegét egészségügyi gondjának és sokkal pontosabb kérdéseket tud feltenni orvosának.

- Igen. Olyanokat is. A HáziPatika.com 3D-s animációi minőségben és tartalomban is felveszik a versenyt a külföldi animációkkal. Nekem már a következő lépés lebeg a szemem előtt: orvosok mutatják be magukat videókon keresztül, beszélgetnek egy egészségügyi problémáról vagy egy terápiáról.
Lehet, rosszul látom, de mintha ez ideáig nem lett volna elsődleges cél a páciensek "oktatása", míg véleményem szerint ez kulcsfeladat lesz a jövőben. A jól informált páciens sokkal jobban tud együttműködni orvosával. És ha erre egy orvos nem tud elegendő időt szánni, akkor fel kell használni a web adta, ingyenes lehetőségeket.

Meskó Bertalan kurzust indított a Debreceni Egyetemen a világháló új generációjának, a web 2.0-nek az orvoslásban, az orvosi praxisok szervezésében, az orvosi oktatásban és kommunikációban betöltött szerepéről. - Láttam a blogján egy videót, hogy be sem kell menni a dokihoz, az orvos távrendel. Ez persze nagyon futurisztikus, de lehetséges?

- Ez már nem futurisztikus! Jay Parkinson ilyen háziorvosi praxist tart fent New York-ban.

Online is rendel az első személyes találkozó után, és el lehet őt érni Skype-n, Google Talk-on, MSN-en, számtalan chat-szolgáltatáson keresztül.

Ezzel nem az online diagnózisalkotás a cél, hanem a kommunikáció egyszerűsítése. Emellett az említett orvosnak nincs irodája, hiszen minek. Így a bevételének 90 százaléka tiszta profit, hiszen alkalmazottja sincs. Mindent online csinál, intéz.

- Ez elterjedhet Magyarországon is?

- Nálunk egy ilyen nem működhetne. A rendszer arra épül az USA-ban, hogy ha jobb ötleteid vannak, akkor többet kereshetsz. Hazánkban ha egy háziorvos hasonló ötlettel állna elő, legfeljebb néhány tucatnyival több betegkártyája lesz, de nem valószínű, hogy más hatást is ki tudna váltani. De meg kell jegyezni, ez igény kérdése.

Én például olyan háziorvost fogok keresni magamnak, akit online is el tudok érni. Nem akarok egy laboreredmény elemzéséért bemenni a rendelőbe. Szeretném, ha apró-cseprő kérdéseimmel e-mailben is elérhetném. Vagy ha nem kellene telefonálnom a bejelentkezés miatt, egyszerűen csak beírom magam a praxis által ingyenes és automatikusan fenntartott Google Calendar nekem tetsző időpontjára.

Google-beteg

- Működő dolog lehet, hogy egy orvos linkeket küld át, amin a páciens tájékozódhat? Esetleg a rendelőjében animációt mutat? Vagy a váróban nézhetnek ilyet a betegek?

- Nagyon jó három példa. A páciensek a rendelő várótermében megbeszélik egymással a tapasztalataikat, megkapják az alapinformációkat.

Aztán az orvos a rendelőben animációk segítségével magyarázza el az orvosi kifejezéseket és betegségeket, kezelést. Majd e-mailben küld még releváns és megbízható tartalmat, hogy a páciens maga is utána tudjon olvasni, hiszen nagyon fontos, hogy aktív résztvevője legyen a gyógyítás folyamatának.

- Jó beteg a tájékozott beteg?

- Még mielőtt azt vágnám rá, hogy természetesen, el kell mondani, ennek is vannak veszélyei. Úgy hívják az ilyet, hogy Google Patient, azaz olyan beteg, aki a Google segítségével már diagnosztizálta magát és csak az orvos kérdőre vonása, kikérdezése a célja. Ilyen is van, nem is kevés. De ilyen a világháló megjelenése előtt is volt, legfeljebb kevesebb. Az ilyen helyzetek kezelését az orvosi egyetemeken tanítják.

- Szóval - ha az öndiagnózist figyelmen kívül hagyjuk - jó beteg a tájékozott páciens? Jó kérdéseket tesz fel? Jobban érti az összefüggéseket?

- Ez a lényeg! Jó kérdéseket tesz fel és olyanokat, amikre tényleg csak orvosától kaphat megfelelő választ. A cukorbetegség alapinformációit elsajátíthatja jó forrásokból is, de az ő személyes hogyan létére, terápiájára élőben vár választ. Tudja, hogy mi történik vele és benne, meg tudja fogalmazni a konkrét kérdéseit. Ezzel az orvos és beteg időt spórol egymásnak, a páciens pedig sokkal több, számára értékes információhoz juthat.

Meskó Bertalan Hatodéves orvostanhallgató a angol nyelven. Több blogdíjat is nyert, megjelent rangos orvosi szaklapokban (Nature Medicine, British Medical Journal) és előadásokat tart a web 2.0 eszközeinek orvosi felhasználásáról. A Yale Egyetemen, a Medicine Meets Virtual Reality kaliforniai konferencián és az Egészségügyi Világszervezet központján kívül magyar klinikákon és tanszékeken is rendszeresen előad. 2008 augusztusában a SMIT2008 konferencián kitüntették: a Student Excellence Award díjat vehette át Bécsben "A web 2.0 orvoslásra gyakorolt hatása egy medikus szemével" című előadása után.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: