Az összes vércsoport nullássá alakítható?

A tudósok közeledtek hozzá, hogy bármilyen adományozott vért 0-s vércsoportúvá alakítsanak át, és ez az egyetemes vér biztonsággal adható a betegnek.

A kutatók létrehoztak egy speciális enzimet, amely képes eltüntetni azokat az anyagokat a vörösvérsejtekből, amelyek felelősek a potenciálisan halálos immunreakciókért, ha a beteg nem a megfelelő típusú vért kapja – állítja egy új tanulmány.

Van, aki egyikbe sem sorolható be. Kattintson! Az enzim még nem elég hatékony ahhoz, hogy a nagy mennyiségben lenne képes átalakítani az A vagy B típusú vért 0-s vércsoportúvá – közölte a tanulmány vezető szerzője , David Kwan, a University of British Columbia vancouveri vérkutató központjából. Még nem érték el a célt, de az már látható a Journal of the American Chemical Society folyóiratban megjelentetett tanulmány szerint.

A technológia, amely minden vércsoportot képes átalakítani egyetemes 0-ás típusúvá, teljesen átformálhatja a világ vérellátását – vélekedett Richard Benjamin, az Amerikai Vöröskereszt főorvosa.

A vérbankok általában igyekeznek olyan donorokat találni, akiknek 0-s típusú a vére, különösen, ha a az RH-negatív, mert a 0 RH-negatív vér használható bárkinél, függetlenül annak vércsoportjától. A kórházi transzfúzióknak körülbelül 11 százaléka történik 0-ás, RH-negatív vérrel, amelyet a lakosságnak csak mintegy 6 százalékát hordoz.

0-ás vércsoporttá alakítható minden más vércsoport egy enzim segítségével

Az ilyen típusú vérből soha sincsen elég, ezért a donorokat gyakran kérik, hogy adjanak vért. „Valóban elég sokat zaklatjuk őket” – mondta Benjamin.

Kwan és kollégái úgynevezett irányított evolúcióval fejlesztik az enzimet, mutáns változatokat generálnak, és kiválasztják azokat, amelyek a leginkább letisztítják az immunreakciókért felelős antigéneket a vérsejtekről.

A mindössze öt generáció alatt az enzim 170-szer hatékonyabb lett, de még nem elég hatékony a probléma megoldására. A kutatók szerint azonban a folyamat folytatható, és az enzim végül a célnak megfelelően fog működni. „El kell távolítani az összes antigént, mert ha csak egyetlen eltérő vércsoport is marad, még mindig lesz immunreakció. Még alighanem évekig fog tartani, mire az enzim elég jó lesz, hogy az A vagy B típusú vérből 0-ást csinálhatunk” – szögezte le Kwan.

És akkor még hátravannak a hosszas klinikai vizsgálatok, mire megkaphatja az eljárás a hatósági engedélyt.

Ha ez a módszer beválik, akkor elképzelhető, hogy módosításokkal a szervadományozás területén is alkalmazni lehet, hiszen ugyanezek az antigének, amelyeket most leválasztanak a vörösvértestekről más szövetekben és szervekben is megtalálhatók.

Forrás: MedicineNet

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)