Az orvosok tehetnek a szuperbaktériumok térhódításáról

Az antibiotikumok már a hétköznapi baktériumok ellen is egyre hatástalanabbak. Alig öt éven belül orvosi fegyverarzenálunk teljesen ki fog merülni az olyan gyakori betegségekkel szemben, mint a közönséges mellkasi és torokfertőzések.

Ennek oka pedig a gyógyszerek túlzásba vitt alkalmazása, ami a mindennek ellenálló szuperbaktériumok kifejlődéséhez vezet. Egyre aggasztóbb adatok látnak napvilágot például az olyan szuperrezisztens törzsek terjedésével kapcsolatban, mint az E.coli . 2008. előtt Nagy-Britanniában évente alig öt esetet jelentettek, idén pedig már 386 fertőzést regisztráltak. Ennek hátterében az antibiotikumok túlzásba vitt alkalmazása áll, ami a rezisztens törzsek megjelenését eredményezi.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint az orvosok felelősek az "antibiotikumok felelőtlen alkalmazásáért". Az adatok szerint Nagy-Britanniában (és Magyarországon is) a családorvosok írják fel az antibiotikumok 80 százalékát, és sajnos hosszú ideje túlzásba viszik ezek alkalmazását. Még ennél is rosszabb, hogy a Cardiff Egyetem legújabb kutatása szerint néhány családorvos még mindig nem látja be ezt. Sokuk úgy véli, hogy az antibiotikum rezisztencia kórházi probléma, azokat érinti, akik műtéten vagy traumás sérülésen estek át - éppen ezért továbbra is nagy mennyiségben írják fel ezeket a gyógyszereket.

Igaz, hogy a kórházak melegágyai ezeknek a gyógyszerrezisztens baktériumoknak, de minden páciens, nem csak a kórházi betegek, ugyanolyan mértékben ki van téve e szuperbaktériumok veszélyének, különösen az idősek, a kisgyermekek és az immunszupresszáns gyógyszereket szedő, például rákban vagy reumatoid arthritiszben szenvedő betegek.

Ez azt jelenti, hogy sürgősen változtatni kell a hozzáálláson, különben hamarosan olyan helyzetben találhatjuk magunkat, ahol még a leghétköznapibb betegségek, például a mellkasi vagy húgyúti fertőzések is halált okozhatnak. Talán túl drámaian hangzik, de egyre újabb és újabb szakértők jelentik ki, hogy már csak néhány évünk van arra, hogy szabályozzuk az antibiotikumok alkalmazását.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: