Az ember is képes "hegyezni a fülét"

Az ember is képes "hegyezni a fülét" német kutatók szerint, legalábbis egy kicsit.

Sok állat, például a kutyák, macskák és néhány majomfaj is mozgatja a füleit, és az érdekes hangok felé irányítja. Az emberi fül körüli izmok is aktivizálódnak, ha újszerű vagy feltűnő ingert észlelnek - közölte a Saar-vidéki Egyetem. A kutatók hangsúlyozták: ez a mozgás nagyon apró és általában észrevehetetlen.

Az emberi fül körüli izmok is aktivizálódnak, ha újszerű vagy feltűnő ingert észlelnek.
Az emberi fül körüli izmok is aktivizálódnak, ha újszerű vagy feltűnő ingert észlelnek. Fotó: Getty Images

Hogy bizonyítsák, a szakértők Daniel Strauss idegkutató és informatikus vezetésével azon izmok elektromos aktivitását vizsgálták, amelyek megváltoztatják a fülkagyló formáját vagy mozgatják azt. A vizsgálat résztvevőinek bőrére szenzorokat ragasztottak. Strauss ezt a képességet egyfajta "neurológiai fosszíliának" nevezte, amely mintegy 25 millió éve megőrződött az emberi agyban. Az ember valószínűleg olyan orientálódási rendszerrel rendelkezik, amely megpróbálja kontrollálni a fülizmok mozgását. Egyelőre nem tisztázott, miért tűnt el ez a képesség az emberszabású evolúciós láncolat során.

Segíthet a hallókészülékek fejlesztésében

A hallókészülékek típusai, működése Sok hallásproblémával élő ezeknek az eszközöknek köszönheti, hogy ismét tud kommunikálni. De miből is válogathat az, akinek szüksége van a legújabb technikai vívmányok segítségére? Ennek jártunk utána.

Az új ismeretek jó szolgálatot tehetnek a jobb hallókészülékek kifejlesztése során - véli Strauss. "Ezek felerősíthetik azokat a zörejeket, amelyeket viselőjük meg kíván hallani, miközben azokat, melyeket ignorálni próbál, elnyomja" - fejtette ki. A szakember szerint az eszköz tulajdonképpen képes lehet követni használója hallási szándékát úgy, hogy villámgyorsan rögzíti és értelmezi a fülizmok elektromos aktivitását.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: