Az autizmus újabb okára jöttek rá

Az anya terhesség alatti vírusfertőzése összefüggésben lehet az autizmus kialakulásával a gyereknél - állapították meg az izraeli Weizmann Tudományos Intézet (WIS) kutatói.

A szakemberek abból az elgondolásból indultak ki, hogy ha vemhes egereknél vírusfertőzést szimulálnak, az segíthet megállapítani, hogy az anyaállat szervezetének immunválasza milyen hatással van az embrionális agy fejlődésére. "Noha az autizmus első jelei általában csak 2-3 éves kor környékén jelentkeznek, mégis idegi-fejlődési rendellenességnek tekintjük, ami azt sugallja, hogy a változások már az agy embrionális fejlődése során elkezdhetnek kialakulni" - mondta Orly Reiner, az intézet professzora, aki egyben a tanulmány egyik szerzője.

terhesség, várandósság, gyermektervezés, autizmus, autizmus spektrumzavar, vírusfertőzés
terhesség, várandósság, gyermektervezés, autizmus, autizmus spektrumzavar, vírusfertőzés

Az anya betegsége így hat a babára

Az autizmus legnyilvánvalóbb tüneteiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A kutatók egy vírust utánzó anyaggal aktiválták a vemhes egerek immunválaszát. Amikor az egereknél 18 napig tartó vemhesség 12. napján beindították az immunválaszt, az utód autisztikus jegyeket mutatott, az agykérge pedig - az agy lebenyeinek külső rétege - a szokásosnál vastagabb volt. Az agykéreg fontos szerepet játszik a gondolkodás, az észlelés, a beszéd, a tudatosság és az emlékezet irányításában. Az autizmus spektrumzavar pont ezeket a területeket érinti.

A szakemberek azt is megnézték, hogy mi történt az embrió agykérgében közvetlenül az immunválasz aktiválását követően. Meglepetésükre azt látták, hogy mindössze hat órával az immunválasz beindulása után a normálisnál több idegsejt jött létre. "Az anyaállat megbetegedett, és ez az embriókra is hatással volt" - mondta Lihi Ben-Reuven doktorandusz, a tanulmány másik szerzője.

Az autizmus spektrumzavar (ASD) a többi között a kommunikációs képességekben, a társas viselkedésben és a magatartási szokásokban nyilvánul meg. Az ADS-sel élők érzékelése a normálistól eltérően működhet: csökkent, de akár túlzott érzékenységet is mutathatnak a hangokkal, az érintéssel, a vizuális ingerekkel vagy a szociális gesztusokkal szemben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció