Az asztma magában hordozza a diabétesz kockázatát

Az asztma és négy másik gyulladásos megbetegedés kapcsolatát vizsgáló új tanulmány szerint az asztmában szenvedő betegek esetében a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázata is magasabb lehet.

A tanulmány során a kutatók az 1960-as évek végétől az 1980-as évek elejéig vizsgálták az orvosi adatokat, és kimutatták, hogy a cukorbetegség és a szívbetegség aránya az asztmások körében magasabb, mint más emberekben. A minnesotai Mayo klinika munkatársai Dr. Young J. Juhn vezetésével azonban arra is rámutattak, hogy az asztmásokban nem magasabb a gyulladásos bélbetegség és a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázata.

Dr. Jennifer Appleyard, a detroiti St. John Kórház és Egészségügyi Központ allergológus szakértője szerint az eredmény azért meglepő, mert az asztmás betegek immunrendszerének profilja eltér a szívbeteg, illetve cukorbeteg emberekétől. Ez alapján az asztmára hajlamos embereknek elméletileg nem szabadna hajlamosnak lenniük a cukorbetegségre. Appleyard hangsúlyozza, hogy a kutatás eredményei előzetesek, az összefüggés megértéséhez további kutatásokra lesz szükség.

"Nagyon fontos megvizsgálni, milyen kölcsönhatásban állnak illetve befolyásolják egymást (az asztma, a cukorbetegség és a szívbetegség). Ezt a lehetséges okok és kockázati tényezők elemzésével tehetjük meg" - nyilatkozta Appleyard.

A tanulmány háttéranyagában Juhn arról számol be, hogy bár az asztmás betegek allergiára hajlamosabb immunprofillal rendelkeznek, ezt ellensúlyozza az ellenkező hatású Th1 immunprofil, amely az olyan gyulladásra hajlamosító betegségek alapját képezi, mint például a szívkoszorúér betegség és a cukorbetegség. A szakértő úgy véli, "ellentétes kapcsolat" lehet az asztma és az említett gyulladásra hajlamosító betegségek között.

A kutatás eredményeit az American Academy of Allergy, Asthma & Immunology San Francisco-i éves konferenciáját tették közzé.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció