Az állatok különös alvási szokásai

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nemcsak az embereknek, hanem az állatoknak is nagyon fontos ahhoz, hogy egészségesek legyenek és megfelelően tudjon működni a szervezetük. Sok faj alvási szokásai azonban a legkevésbé sem hasonlítanak az emberekéhez.

Mutatjuk a legfurcsább alvási szokásokkal rendelkező állatokat.

Pókok

A pókok a természet inszomniásai. Ezek az állatok a hagyományos értelemben vett alvást kihagyják, már csak azért is, mert nincsen szemhéjuk. Ugyanakkor egy meghatározott minta szerint váltogatják az aktív és a pihenő szakaszokat, hogy megőrizzék az energiájukat. A pihenésre általában valami biztonságos, sötét helyet választanak, és a lábaikat maguk alá húzzák.

Pingvinek

A pingvineknek mindössze tíz perces szundikálásokra van szükségük. Ez valószínűleg azért alakult ki így, mert a vízben és a szárazföldön is ragadozók leselkednek rájuk - a túléléshez tehát elengedhetetlen, hogy folyamatosan éberek legyenek. Általában nagy csapatokban alszanak, és néhányan ilyenkor is ébren vannak, hogy "őrködjenek". A csoportulás előnye továbbá, hogy melegen tudják tartani egymást a nagy hidegekben.

delfin, állatvilág, érdekesség, furcsa alvási szokások
A delfinek vízszintesen, függőlegesen és egymás mellett úszva is képesek aludni. Fotó: 123rf

Zsiráfok

A zsiráfok általában 20 perces alvásokat iktatnak be napközben. Leggyakrabban 20 fős csapatokban közlekednek. Nekik így a legbiztonságosabb, hiszen leselkednek rájuk az oroszlánok, a leopárdok és a hiénák is. Páran mindig őrködnek, míg a többiek alszanak.

Albatroszok

Az albatroszok repülés közben alszanak, körülbelül napi 42 percet. Az életük legnagyobb részét az óceánok, tengerek felett repkedve töltik. Kihasználják a légáramlatokat, illetve az áramlatok sebességét, így képesek a repülési magasságukat minimális erőfeszítés mellett is megőrizni. Még REM fázisba is képesek lépni ilyenkor, és ugyanúgy ellazulnak az izmaik, mint az emberek esetében.

Delfinek

A delfinek a nyitott szemmel alvás mesterei. Naponta körülbelül két órát szundítanak, és közben az egyik szemük mindig nyitva van. Így biztosítják, hogy időben észrevegyék, ha egy ragadozó megtámadni készül őket. Vízszintesen és függőlegesen is képesek aludni, sőt úgy is, hogy közben egy másik delfin mellett úsznak. A nyitott szemmel alvás azonban nemcsak a ragadozók elleni védekezés miatt fontos, hanem azért is, mert az agyuk azon az oldalon, ahol a csukott szemük van, képes monitorozni az oxigénfelvételüket. A két oldalt képesek váltogatni, így az agyuk mindkét oldala pihenéshez jut.

Tehenek

Meglepő dolog derült ki a hollókról - a részletekért kattintson!

A tehenekről sokan azt gondolják, hogy több alvásra van szükségük, mint az embereknek. Az tény, hogy körülbelül napi 14 órát töltenek fekvő helyezteben, de valójában mindössze 4 órát alszanak naponta.

Kecskék

A kecskék szociális állatok, 20 vagy annál több fős csapatokban érzik magukat a legjobban. Naponta körülbelül 5 órányi alvásra van szükségük, amelyet több kisebb részre osztanak legelés közben, hogy ezzel segítsék az emésztésüket. A legkisebb zajra is felriadnak, ami segít megvédeni őket egy esetleges ragadozótámadástól.

Csimpánzok

A csimpánzoknak az emberekhez hasonlóan 8-9 órás alvásra van szükségük naponta. A saját "ágyukban" alszanak, amelyeket ágakból, gallyakból és levelekből készítenek el, leginkább valamilyen magas fa felső részén. Így ugyanis kisebb eséllyel tudják őket megtámadni alvás közben.

Tengeri vidrák

A tengeri vidrák a hátukon alszanak a víz felszínén lebegve. Jó alvónak számítanak, mivel naponta körülbelül 11 órát töltenek szundikálással. Sosem alszanak egyedül: inkább párokban vagy nagyobb csapatokban, egymás mancsát fogva pihennek, hogy védjék magukat a váratlan hullámoktól. Néha tengeri hínárba tekerik magukat, hogy így horgonyozzák magukat a parthoz.

Lajhárok

A lajhárok naponta 10-15 órát alszanak, és amikor ébren vannak, akkor sem különösebben aktívak - igen lassan és megfontoltan mozognak. Általában a fák lombjában, ágakról lelógva alszanak, hogy elkerüljék a ragadozókat.

Forrás: care2.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)