Terápia a delfinek segítségével

A delfinekben van valami varázslatos. A delfin, szemben a kutyával, macskával, melyeket sok generáció óta háziasítottak, még mindig vadon élő állat, és az bennük a különösen érdekes, hogy maguk keresik, kezdeményezik a kapcsolatot az emberekkel.

Gyógyulás természetes közegben

Ha a delfin segítette terápiáról beszélünk, először is figyelembe kell vennünk a víz jelentőségét, s annak fontosságát, hogy ez milyen jelentős hatású terápiás közeg, hiszen az emberi élet egy "vizes"közegben kezdődik, egy védett lebegésben. A víz érzése a magzat és bőre körül, az elsődleges bőrérzékelés, mely a saját test és közvetlen környezetének érzékelését biztosítja. Így tehát nem meglepő, ha a későbbi életünk során legtöbbünk igen jól érzi magát a vízben.
Természetes életörömükkel, játékosságukkal és kedvességükkel a delfinek intenzív szeretetvágyat és természethez való kötődést ébresztenek bennünk. Ezeket az érzelmeket a szakemberek a terápia során beépitik a gyakorlatokba, ezáltal is gyorsítva a fejlődést.

Az eilati DOLPHIN REEF (a továbbiakban DR) a Vörös-tenger partján helyezkedik el, Eilat városban, mely Izrael legdélibb csúcsán található. A tengernek egy körülkerített részén, ahol a víz 18 m mély, él egy csapat palackorrú delfin, akik évről évre szaporodnak, és sikeresen nevelik utódaikat, egy határ nélküli tengeri területen, mely egy hálóval van elkerítve a tengerfenéktől a felszínig. A hálón két víz alatti kapu található, ezek a nap 24 órájában nyitva állnak, így rajtuk keresztül a delfinek ki tudnak menni a nyílt tengerre. A kapcsolat a személyzet és delfinek között kölcsönös megbecsülésen és nagyon sok szereteten alapszik.

"Tárt uszonyokkal"

A delfinben, a természettel és a tengerrel együtt, létezik egy nagyon intenzíven ható terápiás lehetőség. Bölcsen tesszük, ha "tárt uszonyokkal"fogadjuk el, amit e csodás lények ajánlanak nekünk, miközben megőrizzük létezésüket.
A "terápiás program a delfinek segítségével" project, melynek vezetője Sophie Donio, egyike azon tevékenységeknek, melyet a DR-en végeznek 1991 óta. A program sajnos korlátozott létszámra szól, mivel csak néhány gyereket tudnak fogadni évente. Én 7 éves autista tanítványommal és a gyermek családjával vettem részt egy terápiás ciklusban. A programba való bekapcsolódás óta a gyermek folyamatosan, eddig soha nem tapasztalt, hihetetlenül intenzív fejlődésen megy kereszül.

A terápia lényege, mint az élet lényege; boldogságot, odafigyelést adni és kapni. A DR-en két szinten dolgoznak, az egyik az érzelmi szint, a másik a tudatos tanulás. A tanulást célzó terápiában a gyerek egy személyes terapeuta segítségével csatlakozik a tréninghez, melyet egy lebegő "mólón" tartanak a tengeren. A tréning struktúráját, csakúgy, mint a gyermek személyes programját, az egyéni szükségleteinek megfelelően állítják össze. Ebben a keretben a gyermek megtanulja, hogy bizonyos aktivitásokat hajtson végre a delfinekkel, melyek koncentrációt, gondolkodást, figyelmet, koordinációt és tervezést igényelnek, pl. eteti őket, a delfinek által ismert jeleket ad nekik, stb. A találkozás célját így élményszerű és kellemes módon érik el, és a gyermek motivációjának, valamint kooperációjának szintjét azonnal érzékelni lehet. A terápiában való részvétel kb.fél óra. Ezalatt bátorítják a gyereket, hogy fokozatosan közelítse meg a delfineket, és elérnek arra a pontra, ahol a gyermek maga eteti és irányítja (jelekkel) őket.

Mindez kellemes és élvezetes körülmények között zajlik, nem úgy, mint egy kötelező lecke. így a stimuláció és motiváció szintje a gyermek részéről magasabb, mely nagyon aktív módon lehetővé teszi, hogy kontaktust építsenek ki vele. Fontos a tréning alatt, hogy növekedjék a koncentráció és a lelkesedés szintje, valamint hogy olyan célt adjanak a gyermeknek, melyet elérhet a delfinekkel kapcsolatban, ami serkenti a gondolkodás folyamatát, menetét és az együttműködési szándékot. Delfinekkel úszni a tengerben, egy tökéletesen spontán aktivitás, az érzelmeket előtérbe helyező terápiában a gyermek a terapeuta társaságában lép be a delfinek világába, megfigyeli őket és a delfinek kívánságát szem előtt tartva játszik velük, simogatja őket. A delfinek szabadon dönthetnek arról, hogy figyelmen kívül hagyják-e őket vagy közelednek. Amikor ez utóbbit választják, a fontosság, a szeretet és megelégedés nagyon erős érzését keltik. A gyerek egy ilyen szituációban érzelmileg feltöltődik. A delfineket soha nem etetik az úszási idő alatt, így tehát ezek a találkozások teljesen spontán, nem irányított, nem megrendezett módon zajlanak.

A kapcsolat delfin és gyerek között ezért a delfinek szabad akaratán múlik, akik természetesen az igazi terapeuták, mégpedig nagyon természetes terapeuták. Az ő eredendő barátságosságuk az ember felé, az orruk, bőrük tapintásának kellemes érzete, a hangok skálája, amit kiadnak, és az örökös mosoly az "arcukon", mind izgalmassá és motiválóvá teszik ezeket a találkozásokat a gyermek számára, aki rádöbben, hogy az ő fogyatékossága nem taszítja a delfineket, mint ahogy esetleg az emberekkel ez előfordulhat, sőt tökéletesen elfogadják őket.A delfin felismeri a szokatlant és mély érdeklődéssel, kedvességgel fordul felé. A mólón történő tréningbe beletartozik a gondolkodási folyamat fejlesztése is. A találkozás a vízben inkább a szívet érinti meg és az érzelmi vonatkozásokkal foglalkozik.

Érzelmi-értelmi fejlesztés

Természetesen a fent bemutatott két forma kiegészíti egymást A gyerekek gondolkodási szintje egyre fejlettebbé válik, de növekszik önbizalmuk, önértékelésük is, valamint az általános kommunikáció szintje, illetve azon képessége, hogy kifejezzék érzelmeiket, mint például a szeretetet és a boldogságot. A mólón való tevékenység, mely önmagában is kihívást jelent, együtt jár nagy megelégedettséggel, kombinálva a spontán aktivitással. Mindezek együttvéve hozzájárulnak ahhoz,hogy fejlődjön a gondolkodási képesség, a bizalom, az önbecsülés, a kommunikáció és az a képesség, hogy ki tudjanak fejezni olyan érzelmeket, mint a szeretet és az öröm érzése. A trénernek nem kell pszichológus szerepet vállalnia, sokkal inkább fontos, hogy meleg szívű és bátorító legyen, feladata, hogy kiépítse a kötődést a delfin és a páciens között.

A tréner izgalmas célokat tűz ki a gyermek elé azokon a területeken, melyeket problematikusnak ítéltek meg. Azokat a célokat, melyek különleges hangsúllyal kell, hogy szerepeljenek, együtt határozzák meg a szülőkkel, illetve a pszichológussal és a terapeutával, aki ismeri a gyereket, a program a pszichológus felügyelete alatt zajlik. Hangsúlyoznunk kell, hogy a kezelés sikere nemcsak a delfineken és a terápiás team-en múlik, hanem az egész DR csapaton, a búvárokon, oktatókon, menedzsmenten, a bolton, az éttermen és valamennyi ott dolgozón. A DR-en dolgozók mind ismerik a terápiás programot, a gyermeket, családját, akiket barátsággal és melegen fogadnak. Az a különleges atmoszféra, mely körülveszi a helyet, a partot és Eilat város környékét, szintén fontos, megnyugtató tényező, mert lehetővé teszi a gyerekekkel levő családtagoknak, hogy kikapcsolódjanak, élvezzék az ott töltött időt, távol a mindennapi környezettől, gondoktól.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

november 25. - december 01.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
6 190
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a zúzmarás köd és a felhőzet helyenként tartósnak bizonyul, emellett napos tájak is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag