Az alkohol így hat a hangulatunkra

Általában némi örömet és boldogságérzetet remélünk az alkoholos italoktól, brit kutatók szerint azonban egyáltalán nem mindegy, mi kerül a poharunkba.

Sokaknak eszébe sem jut, hogy a borral akár nagy mennyiségű cukrot is bejuttathatnak a szervezetükbe. De mégis mennyit? Részletek itt.

Kiderült például, hogy miközben a vörösborok és a sörök az emberek mintegy felénél nyugalmat idéznek elő, addig a tömény italok már jóval nagyobb eséllyel generálnak negatív érzelmeket, mi több, gyakran kifejezett agressziót váltanak ki fogyasztójukból. "A rum, a gin, a vodka és egyéb röviditalok történelme évszázadokon át összekapcsolódott az erőszakkal, de kutatásaink során kiderült, hogy napjainkban is sokkal nagyobb valószínűséggel eredményez agresszivitást az ilyen típusú italok fogyasztása, mint bármilyen más alkoholé" - mutatott rá Mark Bellis, a Bangor Egyetem professzora, a frissen megjelent tanulmány egyik szerzője.

alkoholfogyasztás, alkohol hatása, agresszió, hangulat
A röviditalok gyakran negatív hatással vannak az emberek érzelmeire

A brit tudósok a világ legnagyobb online kérdőívét használták fel kutatásukhoz, amely célzottan a legális vagy tiltott kábítószerek és alkoholos italok használatát hivatott felmérni a felnőttek körében. Ezen keresztül megközelítőleg 30 ezer - 18 és 34 év közötti - résztvevő adataiból próbálhattak meg választ találni a kérdésre, hogy miként befolyásolja az alkohol a kedélyállapotot. Az összesen 21 országból származó válaszadók leggyakrabban az alábbi érzelmekről számoltak be:

  • energikusság
  • nyugalom
  • emelkedett szexuális vonzerő
  • magabiztosság
  • fáradtság
  • agresszivitás
  • levertség, rossz közérzet
  • nyugtalanság
  • szomorúság

Kiderült az is, hogy az elfogyasztott italok típusa nem az egyetlen tényező, amely kihatással van az érzelmekre. A 18 és 24 év közötti vizsgálati alanyok például nagyobb arányban számoltak be magabiztosságról, energikusságról és arról, hogy vonzóbbnak érezték magukat, amennyiben valamilyen publikus helyszínen, így egy szórakozóhelyen vagy kocsmában italoztak, nem pedig otthon. Számít emellett a nem is, hiszen a nők minden felsorolt érzelmet nagyobb arányban éltek át, mint a férfiak, leszámítva az agressziót.

Végezetül az addikció is igen jelentős faktornak bizonyult. A nagyivó vagy kifejezetten alkoholfüggő férfiak a kutatási eredmények szerint ötször hajlamosabbak rá, hogy energikusnak érezzék magukat az italozástól, az agresszió fellépésének kockázata pedig hatszor magasabb esetükben, mint mértéktartóbb társaiknál.

Forrás: livescience.com

"Az alkohol öl, butít, nyomorba dönt!" Míg a mértékletes alkoholfogyasztás lehetséges egészségügyi előnyei továbbra is erősen vitatottak tudományos körökben, addig káros következményei már jóval közismertebbek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte több mint 3 millió ember halálát követelik minden évben az alkoholtartalmú italok, egyben az összes megbetegedés és fizikai sérülés 5,1 százaléka is a túlzásba vitt pohárürítéshez köthető. A veszély már a fiatal korosztályokban is rendkívül magas: a 20-39 év közötti népesség körében a halálesetek negyede az alkohol számlájára írható.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra