Az agyat hűti a különös fejfedő

Az orvosok olyan sapkát fejlesztettek ki, amely hideg vízzel megtöltött csövek segítségével hűti a túlműködő agyat, hogy viselője kikapcsolhasson, és végre aludhasson egy jót.

A kísérlet során az új sapkát viselő inszomniás betegek ugyanolyan jól aludtak, mint az álmatlanságban nem szenvedő résztvevők. Az amerikai kutatók azt állítják, hogy eszközük biztonságos alternatívája lehet az altatóknak, amelyeket sok millió ember szed naponta.

A sapka az agy prefrontális kérgét hűti, amely közvetlenül a homlokunk mögött helyezkedik el. Azokban, akiknek nincs problémájuk az elalvással, a prefrontális kéreg lelassul, az álmatlanságban szenvedők esetében azonban felgyorsul. Ha vízzel lehűtik, képes kikapcsolni, ami pedig nyugodt éjszakai alváshoz vezet.

Dr. Eric Nofzinger, a Pittsburgh-i Egyetem kutatója elmondta, hogy az álmatlanság elsődleges kezelése régóta a vényköteles altatók felírása, annak ellenére, hogy az ezt a kezelést használó betegek mindössze 25 százaléka elégedett, sokan aggódnak a mellékhatások és az esetleges függőség kialakulása miatt.

Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia éves konferenciáján közzétett tanulmány során a leghűvösebb vízzel töltött sapkát viselő inszomniás alanyok az ágyban töltött idő 89 százalékát végigaludták, ráadásul 3 perccel hamarabb aludtak el, mint az alvászavarban nem szenvedő résztvevők. Az eredmények megerősítése érdekében természetesen nagyobb szabású kísérlet elvégzésére lesz szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció