Asztmát enyhít a körömnyi tüdőmelegítő

Figyelemreméltó sikerrel szerepel az az alig 3 mm átmérőjű, a légutakat rádióhullámmal melegítő apró tüdőimplantátum, amely a heges, megvastagodott tüdőszövet zsugorításával könnyíti a légzést.

A bronchus-termoplasztika nevű eljárást olyan makacs asztmás esetek kezelésére használják, amelyeket a megszokott kezelésekkel nem lehet kontrollálni. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben is lehet végezni, így a beteg akár már aznap haza is térhet a kórházból. A betegek a kezelés után az asztmás rohamok 32 százalékos mérséklődéséről számoltak be, és 84 százalékkal visszaesett a baleseti és sürgősségi ellátás szükségessége.

Az asztma a légutak krónikus megbetegedése, amely köhögést, zihálást és légszomjat okozhat. Tüneteit a kis légutak gyulladása váltja ki, amelyek a levegő szállításáért felelősek a tüdőből. Akkor jönnek gyulladásba, amikor a beteg valamilyen kiváltó tényezővel érintkezik, ami akár atka, dohányfüst, testmozgás vagy mellkasi fertőzés is lehet. Amikor ez bekövetkezik, a légutakat körülvevő izmok megfeszülnek, és összeszűkítik a légutakat. A légutak nyálkahártyája begyullad és duzzadni kezd, és ragacsos nyák képződhet, ami még további szűküléshez vezethet. A végeredmény a légzés nehezítettsége lesz.

A betegek többsége jól reagál a légutakat körülvevő izmokat ellazító inhalációs gyógyszerekre, de vannak olyan súlyos esetek, amikor ezek a készítmények nem válnak be. Ilyen esetekben régebben rövid időtartamú erős szteroid kezelést alkalmaztak. E kezelés mellékhatásainak kockázata azonban két hétnél hosszabb időtartam esetében megnő.

A módszer alkalmazása során bronchoszkóp közvetítésével, rádiófrekvenciás sugárzás segítségével a hörgőket körülbelül 65 ºC hőmérsékletűre melegítik fel. Ez a hőfok képes a hörgőizomzat összehúzódását csökkenteni, ám még nem túl magas ahhoz, hogy károsítsa a szervezet szöveteit. Általában három különálló alkalomra van szükség a teljes tüdő kezelésére, melyek egyenként fél-egy óra időtartamúak.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső