Agyunk ébren is tud aludni

Az agyhullámok alvás közben mérhető magas amplitudója szórványosan, de ébrenlét közben is jelentkezik a Stanford Egyetem kutatóinak felfedezése szerint.

Az egész arra utal, hogy az agyunk egy része néha elalszik, majd szinte azonnal fel is ébred - írja az Index. Mivel az idegsejtek aktivitása is megugrik, agyunk ilyenkor jobban reagál a környező ingerekre.

Alvás közben sokkal nagyobb az agyhullámaink amplitúdója
Alvás közben sokkal nagyobb az agyhullámaink amplitúdója

Hasonló aktivitás fordul elő akkor is, ha valamire nagyon odakoncentrálunk. Mindebből arra lehet következtetni, hogy az alvásszabályozó mechanizmus a figyelemre való hajlamban is szerepet játszik.

Gondolta volna? Egy svájci kutatás szerintalvásközben nyelvet is lehet tanulni.

Szelektív figyelem során az agyunk egy kis része éberebb, mint a többi. Mindez alvás közben mutatható ki a legkönnyebben - mondta el Tatiana Engel, a témával foglalkozó tanulmány társszerzője.

Kwabena Boahen biomérnök szerint az idegsejtek aktivitásának mértéke is kimutatható. A neuronok aktivitása egyszer csak kimagaslóvá válik, majd hirtelen alacsony szintre zuhan. Ezek a változások állandóan megfigyelhetők.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)