Agyműtét közben hegedült a beteg

Egy brit páciens Mahlert és Gershwint játszott hegedűjén, miközben az orvosok egy daganatot távolítottak el az agyából. Erre azért volt szükség, hogy a beavatkozás során biztosan ne sérüljenek a hegedüléshez szükséges agyi területek.

A műtétet megelőzően a londoni King's College Hospital orvosai feltérképezték az 53 éves Dagmar Turner agyát, hogy azonosítsák a hegedülés közben aktív agyi területeket. A tumor a nő bal kezének finom mozdulataiért felelős agyi területhez közel helyezkedett el.

hegedű, hangszer, zenész, agyműtét, agytumor
hegedű, hangszer, zenész, agyműtét, agytumor

Megmentették a fontos képességeit

A beavatkozás során az orvosok felébresztették a beteget, aki elkezdett hegedülni. Ezzel tudták biztosítani, hogy a sebészek egyetlen olyan kulcsfontosságú agyi területben se tegyenek kárt, amely a zenész finom kézmozdulatainak irányításáért felel.

Agydaganat tüneteiről és kezelési lehetőségeiről korábbi cikkünkben írtunk - olvassa el!

A műtét közben a páciens Gustav Mahler és George Gershwin szerzeményeit játszotta, valamint Julio Iglesiastól is szemezgetett. "Ez volt az első alkalom, hogy egy páciensem hangszeren játszott műtét közben" - mondta Keyoumars Ashkan idegsebész. A beavatkozás során a tumor több mint 90 százalékát sikeresen eltávolították.

A korábban tanácsadóként dolgozó brit nő jelenleg a Wight-szigeti Szimfonikus Zenekarban és különböző kórusegyletekben játszik. A műtét után három nappal már el is hagyhatta a kórházat és reményei szerint hamarosan visszatérhet zenekarához. A nő egyébként 10 éves kora óta játszik hegedűn, ez a szenvedélye. "A gondolat, hogy elveszítem ezt a képességemet, szívet tépő volt számomra" - mondta.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció