A zsenialitás meglepő jelei

Sokan, sokféle módon próbálták már kideríteni, miben rejlik az emberi zseniális titka. A kutatások során néhány meglepő összefüggést is felfedeztek a magasabb intelligencia és egyéb tulajdonságok között.

Magasabb intelligencia, kevesebb szex?

A sztereotípia szerint minél okosabb valaki, annál kevesebb sikere van a másik nemnél, hiszen senki nem akar egy kockával vagy kékharisnyával randevúzni. Kutatások bizonyították, hogy ennek valóban lehet valóságalapja. Egyetemi hallgatókat kérdeztek ki a szexuális szokásaikról, és arra a megállapításra jutottak, hogy a magasabb intelligenciájúaknak jóval kevesebb partnerük volt, mint átlagos intelligenciájú társaiknak. A szüzek aránya is magasabb volt a körükben: 45 százalékuknak még nem volt korábban szexuális tapasztalata. Ennek több oka is lehet.

Egyrészt, az intelligensebb emberekben kevesebb lehet a szexuális vágyért felelős tesztoszteron, másrészt általában jobban ismerik a veszélyeket, emiatt kevésbé hajlamosak arra, hogy váltogassák a partnereiket. A magasabb szellemi képességekkel bírók emellett jobban koncentrálnak a tanulmányaikra, így kevesebb közösségi programon vesznek részt, így kisebb esélyük van arra, hogy ellenkező neműekkel találkozzanak. Meglepő tény ugyanakkor, hogy a nagy brit egyetemek környékéről különösen sok szexuális játékszert rendelnek.

Magasabb intelligencia, több kábítószer?

Azt gondolhatnánk, hogy aki intelligensebb, jobban ismeri a kábítószerek káros hatásait, így nem is érdeklődik irántuk. Azonban a kutatások szerint éppen ők azok, akik szívesebben kísérleteznek, ismeretlen eredetű, illegális drogokkal is. 8000 ember megkérdezése után kiderült, hogy a férfiak 50 százalékkal nagyobb eséllyel próbálnak ki amfetamint, 65 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy ecstasyt használjanak. Ez az arány még úgy is megmaradt, hogy figyelembe vették a szociális státuszt. Meglepő módon, a drog iránt élénken érdeklődők egyébként igen egészséges életet éltek, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, és kevesebbet dohányoztak.

Magasabb intelligencia, bagoly életmód?

A zsenikre alapvetően jellemző, hogy hajlamosak felrúgni az elfogadott társadalmi szabályokat, és gyakran szembemennek a szokásokkal. Ez gyakran az időbeosztásra is igaz. A magasabb intelligencia sokszor jár együtt álmatlansággal vagy alvászavarokkal, illetve azzal, hogy az okosabb emberek éjjel hatékonyabbak, jobban tudnak dolgozni és tanulni is. Egy kutatás szerint ahogy nő az intelligenciahányados, úgy csökken a pihenéssel töltött órák száma.

Magasabb intelligencia, kék szemek?

Bár nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a kék szeműek okosabbak, azt már bizonyították, hogy a kék, illetve a barna szeműek gondolkodása eltér: a kék szem inkább a stratégiai gondolkodással függ össze, míg a barna szeműekre a gyors reakcióidő a jellemző, így ők inkább a sportok területén teljesítenek jobban.

A kék szeműek jobbak a stratégiai gondolkodásban

A kék szeműek jobbak a stratégiai gondolkodásban

Magasabb intelligencia, furcsa hobbik?

A történelem nagy géniuszai gyakran olyan tevékenységekkel foglalkoztak, amelyek mások számára feleslegesnek tűntek: John Newlands, az egyik első periódusos rendszer megalkotója nevetség tárgya volt és elméletét nem voltak hajlandóak leközölni a tudományos lapokban, a Wright fivéreket pedig hazugsággal vádolták repülési kísérleteikért. Ez azonban azt igazolja, hogy az intelligens emberek, az újítók máshogy szemlélik a világot, mint a többiek, és készek kiállni az elképzeléseikért, még abban az esetben is, ha látszólag senki más nem érti meg őket.

Magasabb intelligencia, absztrakt rajzok?

A zsenikre és a művészekre egyaránt jellemző, hogy képesek absztrakt módon gondolkodni és ki is fejezni magukat elvont módokon - például képeken, rajzokon keresztül, így ugyanis gyakran könnyebb megérteni az elméleteket.

Magasabb intelligencia, mentális problémák?

A zsenialitás gyakran jár együtt valamilyen, súlyosabb vagy enyhébb mértékű mentális problémával. Ennek oka a szakemberek szerint az agy eltérő fejlődésében keresendő, így a környezetüket is máshogy szemlélik, és máshogy is reagálnak az azt érő kihívásokra. A leggyakoribb problémák közé tartozik a kényszeres viselkedés, a hiperaktivitás és a furcsa fóbiák is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: