A tejtermékektől valóban okosabbak leszünk

Azoknál a felnőtteknél, akik naponta legalább egyszer fogyasztanak tejterméket, sokkal jobb a gondolkodási készség, mint azoknál, akik soha nem isznak tejet - állítják a Dél-Ausztráliai Egyetem és a Maine-i Egyetem munkatársai.

A kognitív teszten azok érték el a legmagasabb eredményeket, akik naponta a legtöbb tejterméket fogyasztották. A kutatók széleskörű mérést végeztek, melynek segítségével a látáskészséget, a szavakra irányuló memóriát, az aktív memóriát, az ok-okozati összefüggések felismerését, valamint a magasabb szintű szerveződést vizsgálták.

A Georgina Crichton (Dél-Ausztráliai Egyetem) és Merrill "Pete" Elias (Maine-i Egyetem) vezette tanulmányban 972 felnőtt vett részt, akik kórtörténete nem tartalmazott stroke-ot (szélütés), szellemi hanyatlást (demencia), vagy vesebetegséget. Az 1975-ben kezdődő vizsgálat a 30 évet felölelő periódusával egyedülálló abban, hogy meghatározta a neuropszichológiai készségek összefüggését az öregedéssel, a vérnyomással, a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint az azokat elősegítő tényezőkkel.

Az étrendi tényezőkre vonatkozó kérdőívet a résztvevők 2001 óta töltik ki rendszeresen. Az alanyok mintegy harmada számolt be arról, hogy naponta fogyaszt tejterméket, és mintegy felük heti kettő-hat alkalommal. A sajt bizonyult a legnépszerűbb tejterméknek, míg a résztvevők mintegy egyharmada napi legalább két és fél csésze tejet fogyasztott, leginkább annak zsírmentes formáját. Az összetett statisztikai elemzés megállapította, hogy összefüggés van kognitív funkciók és a tejtermék-fogyasztás között - a korábbi vizsgálatok csak a tej vérnyomással, testtömeggel, szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint a demenciával való kapcsolatot taglalták.

Ugyanakkor a kutatók felhívják arra is a figyelmet, hogy a tejfogyasztás világszerte csökkenő tendenciát mutat, ezzel szemben az üdítőital-fogyasztás egyre nő. Az International Dairy Journal oldalain olvasható tanulmány végkövetkeztetése, hogy a rendszeres tejtermék-fogyasztással javítható a szellemi teljesítmény, és késleltethető, vagy akár meg is előzhető az időskori hanyatlás.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció