A részeg éjszakákra ezért nem emlékszünk

Az alkohol nemcsak a mozgáskoordinációnkra, hanem a memóriánkra is hatással van. Miért nem emlékszünk egy-egy átmulatott éjszakára?

Talán mindenki, aki életében fogyasztott alkoholt, megtapasztalhatta már, mennyivel nehezebb visszaemlékezni egy ittas éjszaka történéseire, mint egy józanéra. Nagyobb mennyiségű ital elfogyasztása után akár teljes órák kieshetnek anélkül, hogy abból egy pillanatot is fel tudnánk felidézni - az ilyen képszakadás okozta kellemetlenség számos filmnek és könyvnek adott már ihletet. Az Index cikke összefoglalta, hogy milyen folyamatok zajlanak le az agyunkban az alkohol hatására, és miért romolhat memóriánk már néhány korsó sörtől is.

Ilyen hatással van az alkohol a testünkre Azzal mindenki tisztában van, hogy az alkoholfogyasztás nem egészséges. Ugyanakkor kevesebben tudják, hogy pontosan mi is történik a testünkben, amikor megiszunk pár pohárkával. Kattintson!

Ezért rontja az alkohol a memóriát

Miután az alkohol a véráramba kerül és eljut az agyba, ott több folyamatot is beindít egyszerre. Hatással van többek között a hippokampuszra: ez a terület felelős például a térbeli tájékozódásért és a memóriáért is. Az alkohol tompítja az agysejtek közötti kommunikációt, emiatt az agy memóriaközpontja akadozva kezd működni. Közepes mértékű italozáskor még csak rövidebb szakaszok veszhetnek el, de nagyobb mennyiségű ital hatására már órákig teljesen leállhat az emlékképek generálása.

Az alkohol a memóriánkra is hatással van
Egy átmulatott éjszakára sokszor nehéz visszaemlékeznünk

A képszakadást elkerülhetjük, ha kevesebb alkoholt fogyasztunk, de az is segíthet, ha ugyanazt a mennyiséget lassabban isszuk meg. Ha ugyanis lassú, kényelmes tempóban fogyasztjuk a sört vagy a bort, akkor ez nem okoz olyan kiugrást a véralkoholszintben, mintha gyorsan elfogyasztanánk egy-két felest. Ugyanebből az elvből működik az a népi megfigyelés is, hogy teli gyomorral kevésbé üt az alkohol, mert a vérben lévő alkohol szintje ilyenkor is lassabban emelkedik.

Számít továbbá az ALDH2 nevű enzim jelenléte és mennyisége a szervezetben, ez felelős ugyanis az alkohol lebontásáért. Mivel a nőknek átlagosan kevesebb termelődik ebből az enzimből, ők az alkoholt is kevésbé bírják. A Kelet-Ázsiában élők jelentős részének egy genetikai mutáció miatt az enzim két fajtájából az egyik hiányzik, ezért nekik már kis mennyiségű alkohol is kábulatot okoz.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: