A kávé a dolgozó nőknek segít, a férfiakat azonban hátráltatja

Egy friss tanulmány szerint ha a nők jobban akarnak teljesíteni férfi kollégáiknál a munkahelyen, a herbateát erős kávéra kell cserélniük.

A Bristoli Egyetem pszichológusai kimutatták, hogy a koffeintartalmú kávé fogyasztása fokozza a nők teljesítményét a stresszes helyzetekben, a férfiak esetében viszont éppen ellenkező hatást gyakorol. A teremtés koronái elveszítik önbizalmukat, és tovább tart nekik megoldani egy feladatot, ha előtte több csésze kávét ittak. A Journal of Applied Social Psychology szaklapban közzétett eredmények arra utalnak, hogy az ital élesen eltérő hatást válthat ki a két nemre feszült helyzetekben.

A Brit Kávészövetség adatai szerint Nagy-Britanniában az emberek naponta körülbelül 70 millió csésze kávét fogyasztanak. A fekete előnyös egészségügyi hatásai közé tartozik a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a májkárosodás, sőt a köszvény elleni védelem is. A kávéban lévő koffein közismert serkentőszer, amely az agyra hat, így küzdve le az álmosságot és a kimerültséget.

A kutatók azonban azt akarták megtudni, mit tesz a kávé a szervezetünkkel, amikor az amúgy is stresszes helyzetben van, különösen akkor, amikor fontos megbeszélések alatt nagy mennyiséget fogyasztanak belőle. Ennek érdekében 64 férfit és nőt kértek fel, és egynemű párokra osztották őket. Mindegyik pár különböző feladatokat kapott, például tárgyalniuk kellett, kirakós játékot kellett játszaniuk, vagy memóriafeladatokat kellett végezniük. A stressz-szint növelése érdekében azt is közölték velük, hogy nyilvános előadást kell majd tartaniuk feladataikról.

A kutatók ezután koffeinmentes, illetve koffeines kávét adtak a pároknak, és megfigyelték őket a kísérlet alatt. Azt tapasztalták, hogy a férfiak teljesítménye stresszhelyzetben jelentősen visszaesett, ha koffeintartalmú kávét fogyasztottak. Például átlagosan 20 másodperccel hosszabb ideig tartott nekik megfejteni a kirakós játékokat, mint azoknak a férfiaknak, akik koffeinmentes kávét ittak.

A nők viszont koffeinnel átlagosan 100 másodperccel gyorsabban oldották meg ezeket a feladatokat. A szakértők úgy vélik, hogy a kávé a nemekre gyakorolt hatásainak kulcsa abban rejlik, hogy a férfiak és a nők másképp reagálnak a stresszre. A férfiak általában a "küzdj vagy fuss" viselkedést alkalmazzák, míg a nők hajlamosabbak arra, hogy együttműködve próbálják megoldani a problémákat, amit a pszichológusok "gondoskodj és barátkozz" reakciónak neveznek.

A kutatók összegzésükben azt írják, hogy a korlátlan kávéutánpótlás a fontos megbeszéléseken nem feltétlenül jó megoldás - különösen a férfiak szempontjából.

"Elképzelhető, hogy önkéntelenül elszabotálják a stresszes feladatok megoldására kialakuló társulásokat - állítják a kutatók. - Számos olyan jelentős megbeszélésen, ahol katonai vagy egyéb nagy jelentőségű kérdések vannak napirenden, a férfiak dominálnak. Mivel a koffein a legszélesebb körben fogyasztott drog a világon, a nemzetközi következmények megdöbbentőek lehetnek."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő