A "jó koleszterin" is lehet rossz

A HDL-koleszterin is hozzájárulhat súlyos szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, amennyiben túlzottan nagy mennyiségben van jelen a szervezetben - derült ki egy új amerikai kutatásból.

Hogyan hat az erekre a koleszterin, mikor válhat veszélyessé? Részletek itt.

Egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai révén régóta a hasznos vegyületek közé sorolják a nagy sűrűségű lipoproteint (angolul: high-density lipoprotein, HDL), hiszen fontos szerepet tölt be például az artériák megtisztításában, ezáltal csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának kockázatát. Egy atlantai kutatócsoport tanulmányának eredményei azonban arra engednek következtetni, hogy a HDL-koleszterin nagyon magas szintje - az általánosan elterjedt nézettel éppen ellenkezőleg - összefüggésbe hozható a szívroham és a szív- és érrendszeri eredetű elhalálozás emelkedett veszélyével.

"A HDL-molekula funkciója nagyon komplex, számos testi folyamatban szerepet játszik. Ezek egyike, hogy valóban segít eltávolítani a 'rossz', avagy LDL-koleszterint a vérerek faláról, illetve általában véve a szervezetből" - mutatott rá dr. Marc Allard-Ratick, az atlantai Emory Orvostudományi Egyetem belgyógyásza, a tanulmány vezető szerzője. Kifejtette, bár számos tanulmány igazolta már a "jó" koleszterin hatékonyságát a kardiovaszkuláris betegedések megelőzésében, e kutatások többsége nem vizsgálta külön a magas HDL-koleszterin-szinttel rendelkező pácienseket. Az atlantai kutatók éppen ezt a hiányosságot igyekeztek munkájukkal bepótolni.

Az új kutatás szerint nagy mennyiségben a HDL-koleszterin is káros lehet
Az új kutatás szerint nagy mennyiségben a HDL-koleszterin is káros lehet

A sok HDL-koleszterin fokozza a kockázatot

A vizsgálatokba közel hatezer olyan pácienst vontak be, akiknél vagy már korábban diagnosztizáltak valamilyen szív-érrendszeri betegséget, vagy magas kockázati csoportba tartoztak ebből a szempontból. Minden résztvevőtől egyaránt gyűjtöttek adatokat a kórelőzményeikre és az aktuális egészségügyi hátterükre vonatkozóan, valamint megmérték a HDL-szintjüket is. Ez utóbbi mutató tükrében végül öt csoportba osztották őket:

*Magyarországon a HDL-koleszterin-szint meghatározásakor a mmol/liter mértékegységet használjuk. Az átváltás a következő arány szerint történik: 1 mg/dl=0,0259 mmol/l. A Mayo Clinic jelenlegi meghatározása szerint 40 mg/dl (~1 mmol/l) alatti értékek esetén túlzottan alacsony szintről beszélünk, a legjobb pedig, ha a mutató meghaladja a 60 mg/dl-t (~1,5 mmol/l).

  • 30 milligramm/deciliter* alatt
  • 31-40 mg/dl
  • 41-50 mg/dl
  • 51-60 mg/dl
  • 60 mg/dl felett

Az adatfelvétel után a kutatók négy éven keresztül követték nyomon a páciensek életét. Ebben az időszakban összesen 769-en vesztették életüket szív-érrendszeri okokból kifolyólag vagy kaptak szívrohamot. A számok alapján kiderült, hogy a legnagyobb arányban azok kerültek bajba, akiknél vagy a legalacsonyabb (30 mg/dl alatt) vagy a legmagasabb (60 mg/dl felett) HDL-koleszterin-szintet mérték. Különösen utóbbiak körében bizonyult magasnak a kockázat: 50 százalékkal magasabbnak, összehasonlítva a 41-60 mg/dl közötti két csoport tagjaival.

Összességében tehát azt a következtetést lehet levonni, hogy a nagyon magas HDL-koleszterin-szint éppúgy összefüggésben áll a szívroham és a kardiovaszkuláris eredetű elhalálozás jelentősen magasabb kockázatával, mint a vegyület túlzottan alacsony szintje.

A "jó" koleszterin sem mindig jó

"A HDL nagyon magas szintje sokkal ritkábban fordul elő a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő pácienseknél, mint az ellenkező véglet. Valójában csupán a betegek alig 1 százalékánál mérünk 80 mg/dl feletti értékeket, miközben a 40 mg/dl alatti HDL-szinttel rendelkezők aránya nagyjából 50 százalékra tehető" - mutatott rá dr. Heinz Drexel, az ausztriai Feldkirch Állami Kórház kardiológusa, aki maga nem vett részt az atlantai kutatásban. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tanulmány így is jelentősnek tekinthető, mivel elsőként vizsgálta meg a magas HDL-koleszterin-szint hatásait a szívbetegek körében. "Évtizedek óta tudjuk, hogy az alacsony HDL-szint komoly kockázatot jelent. Hírértékű azonban, hogy magas szintje sem feltétlenül előnyös, tehát nem mondhatjuk ezentúl, hogy a 'jó' koleszterin mindig jó" - fogalmazott az osztrák szakember.

Allard-Ratick kutató hangsúlyozta, hogy a HDL-koleszterin nagyon magas szintje elsősorban inkább genetikai okokra vezethető vissza, mint életmódbeli tényezőkre. Mind ő, mind dr. Drexel úgy fogalmazott, hogy nagy mennyiségben felszaporodva a HDL-molekulák nem képesek hatékonyan betöltetni a funkciójukat, aminek következményeként a koleszterin felgyülemlik a vérben. Abban viszont mindkét szakember egyetértett, hogy további vizsgálatokra lesz szükség a kockázatok és a hátterükben meghúzódó folyamatok pontosabb feltárása érdekében.

A tanulmány eredményeit a szerzők az Európai Kardiológiai Társaság éves kongresszusán mutatták be augusztus 25-én Bécsben.

Forrás: livescience.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)