"A homoszexualitás nem betegség"

Korlátozhatják Németországban a homoszexualitás megszüntetését célzó kezelést, az úgynevezett konverziós terápiát.

A homoszexualitás nem betegség, a megszüntetését célzó állítólagos terápia pedig beteggé tesz, nem egészségessé, ezért a lehető legszélesebb körben meg kell tiltani - mondta Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

homoszexuális, homoszexualitás, kezelés, terápia, konverziós terápia
homoszexuális, homoszexualitás, kezelés, terápia, konverziós terápia

Csak 18 éven felüliek kérhetik

A minisztérium jogszabálytervezete szerint kiskorúak esetében tilos a konverziós terápia alkalmazása. A tilalom megszegése egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy nagy összegű pénzbüntetéssel sújtható. A 16-18 éves korosztálynál pedig csak akkor végezhető ilyen "terápia", ha a kezelő igazolja, hogy a kezelendő személy képes átlátni a lehetséges hatásokat és kockázatokat.

A 18 éven felüliek körében továbbra is szabadon végezhető konverziós terápia, de csak a kezelendő személy beleegyezésével. A megtévesztés, kényszer vagy fenyegetés révén végzett kezelés tilos. Várhatóan betiltják a "terápia" nyilvános népszerűsítését is. A német miniszter szerint a korlátozás fontos társadalmi jelzés is mindazoknak, akik viaskodnak homoszexualitásukkal. Ez egy üzenet, amellyel a társadalom jelzi, hogy "rendben vagy úgy, ahogy vagy" - magyarázta.

Az orvostudomány képviselői egyébként évek óta egyetértenek abban, hogy a konverziós terápia súlyos lelki megterheléssel, depresszióval, szorongással, pánikbetegséggel és az öngyilkossági hajlam felerősödésével járhat. A beavatkozás hatékonyságát ráadásul nem igazolják tudományos adatok.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció