A holnap kardiológiai kihívásai

A szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben, a szívbetegek otthoni monitorozásában nyújthatnak segítséget azok a legújabb fejlesztésű berendezések és szolgáltatások, amelyek egy prágai konferencia keretén belül kerültek bemutatásra.

Az Én Szívem (MyHeart) konzorcium

10 európai ország 33 ipari, kutató, akadémiai és orvosi szervezetét tömöríti, az a konzorcium, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésén és kezelési lehetőségein dolgozik.

A projekt magába foglalja a test életjeleinek megfigyeléséhez szükséges technológiák tervezését, illetve olyan szoftverek a kifejlesztését, amelyek a szívfunkciók vonatkozásában mért adatok elemzésére programozhatók, hogy így közvetlen visszajelzést biztosítsanak a felhasználók, illetve az orvosok részére.

A 2008 végéig futó MyHeart projekt, amelynek a Philips Kutatási Központ egyik fő résztvevője, egyike az Európai Unió legnagyobb biomedikai és egészségügyi kutatási programjainak. A projekt költségvetése megközelítőleg 35 millió euró.

2008. március 1-jén indul

A HeartCycle projekt amely a szívelégtelenségben szenvedő betegek gondozásának minőségi javításán fog dolgozni. A tervek szerint négy évig futó HeartCycle konzorcium fejlesztéseivel elősegíti a koszorúér megbetegedésben szenvedők otthoni környezetben történő megfigyelését, bevonva a pácienseket betegségük mindennapi kezelésébe. Ezeknek a rendszereknek részét fogják képezni a betegek ruházatába vagy ágyuk lepedőjébe épített diszkrét érzékelők, amelyek képesek például a súly vagy a vérnyomás mérésére.

Kilenc különböző európai országból és Kínából összesen 18 kutató, akadémiai, ipari és orvosi szervezetből köz- és magánpartnerek alkotják a projekt csapatát. A HeartCycle projekt, megközelítőleg 21 millió eurós költségvetéssel amelyből 14 millió az Európai Unió Kutatás-Fejlesztési Keretprogramjából ered.

Vészjelző mellény

Ezen a felsőruhaként hordható, mosható, könnyen kezelhető mellényen, csak hosszas szemlélődés után lehet észrevenni, hogy textil elektródákat, testérzékelőket tartalmaz, amelyek diszkréten érzékelik és mérik a test olyan életjeleit, mint például a szívritmus (EKG), vagy a lélegzés. Kiegészíthető elektronikus mérleggel és vérnyomásmérővel is.

Ez az Egyesült Államokban már elérhető berendezés az összegyűjtött adatokat nemcsak érzékeli, hanem analizálja és visszajelzést biztosít a felhasználó, illetve az egészségügyi szolgáltató részére. A felhasználói és klinikai értékelésre kifejlesztett prototípus rendszer alvási rendellenességekben szenvedő páciensek esetén alvásmonitorozó rendszerként is alkalmazható.

Szívelégtelenségre figyelmeztető berendezés

A szívbetegek gyakran szenvednek olyan komplikációktól, amelyek jelenleg még kórházi ellátást igényelnek annak érdekében, hogy állapotuk stabilizálható legyen. Sok esetben a dekompenzáció (folyadék felgyülemlése a tüdőben) észrevétlen marad egészen addig, amíg a páciens a már súlyosbodó tünetek miatt meg nem látogatja orvosát.

A MyHeart kezdeményezés részeként a Philips Kutatóintézet kifejlesztett egy fejlett szívelégtelenség kezelő rendszert, amely jó néhány nappal előbb képes jelezni az életveszélyes dekompenzációt, időt adva ezzel az orvosok számára, hogy a gyógyszermennyiség módosításával stabilizálják a beteg állapotát megelőzve a kórházba kerülést.

Trükkös párna és lepedő

Alvás közben is mérhető a pulzus, a légzés és a test működése az elektromosan vezető párnahuzat és a nyomásra érzékeny lepedő segítségével. A páciens saját otthoni ágyára rakhatja ezt a szenzoros ágyneműt, amely érzékelni képes a mellkas légzéssel összefüggő mozgását, sőt a szívizmok összehúzódásából eredő mechanikus szívmozgások impulzusait is.

Az eszközök a mért adatokat vezeték nélküli kapcsolattal egy PDA-ra továbbítják, amelyen egy szívelégtelenséget kezelő szoftver fut. Ez a szoftver vezeti végig a felhasználót a súly, a vérnyomás és az EKG mérés napi folyamatán, aztán az adatokat ötvözi az ágyon lévő érzékelők által szolgáltatott információkkal, hogy így megállapítsa a teljes szívműködés változásait. A mért adatok telefonhálózaton, vagy szélessávú internet kapcsolattal továbbíthatók az orvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció