A főemlősök után a varjak lehetnek a legokosabbak

Régóta tudjuk, hogy milyen ravaszak is tudnak lenni a varjak, de az intelligenciájuk minden eddigi elképzelést felülmúlhat.

Egy Betty nevű laboratóriumi varjú volt az legelső, akinél csodálkozva figyelték meg az Oxfordi Egyetem tudósai, hogyan képes egy, a ketrece mellett véletlenül ott felejtett huzaldarabot felvenni, kampóvá hajlítani, s szerszámként használni azt, kiszedve egy műanyag csőből az abban lévő húst. Ez még 2002-ben történt. Akkor azt hitték, hogy ez a madár egyedi képessége. Évekkel később azonban több kutatás is bizonyította, hogy a varjak bizony a természetben is ugyanígy képesek feltalálni magukat, spontán szerszámokat "készíteni", használni, ezáltal pedig összetett problémákat megoldani. Kognitív képességeiket több kutatócsoport is tanulmányozta már, ám, hogy intelligenciáról beszélhetünk-e esetükben, az más kérdés.

varjú, intelligencia, kutatás, állatvilág
A varjak sokkal okosabbak, mint gondoltuk. Fotó: iStock

Bár más az agyuk, hasonlóak a képességeik

Az intelligencia ugyanis az agy felépítésében gyökerezik, a főemlősök - beleértve az embereket is - esetében ezért az agy úgynevezett neocortex része a felelős. A varjaknak azonban nincs ilyen agyterületük, ehelyett azonban igen sűrűn találhatóak a neuroncsoportok az agyukban, amik hasonló kognitív képességeket biztosítanak számukra. A kutatók ezután még alaposabban tanulmányozták ezeket a madarakat, s rájöttek, nemcsak hogy eszközöket használnak, de tudatosan választják meg annak anyagát is, sőt, képesek az adott növényt más növény levelei alatt is megkeresni, hiszen tudják, hogy számukra az a megfelelő.

A fajfennmaradás záloga

Bár az állatok intelligenciaalapú rangsorolása elsőre feleslegesnek tűnhet, azt érdemes megemlíteni, hogy ez a környezethez való alkalmazkodás, ezáltal a túlélése záloga is lehet, amiből akár arra is következtethetünk, hogy a faj milyen esélyekkel száll ringbe a fennmaradásért.

Természetesen az "okos" állatok soha nem érhetik utol az embert, érdemes azonban figyelemmel követnünk fejlődésüket, s nemcsak a varjakét, hanem természetesen a főemlősökét, de a papagájok , aligátorok és rákok is tartogathatnak még meglepetéseket. Ezek a fajok ugyanis nemcsak a túléléshez szigorúan szükséges feladatokat képesek megoldani, de azon túllépve, akár saját szórakoztatásukra is alkalmazzák kognitív képességeiket.

Forrás: BBC

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: