Súlyos fertőzések madaraktól

Kiss Éva

Ebben az évben több mint hatvan ornithozis eredetű megbetegedést regisztráltak Magyarországon, és immár halálos áldozatot is követelt a fertőzés. A napokban elhunyt az a 43 esztendős férfi, akit papagájkór gyanújával kezeltek a deszki kórházban.

Fertőzött tollasok

A madarakról emberre terjedő fertőzések, az ornithozisok között az egyik leggyakoribb a psittacosis, amit egyik legjellegzetesebb hordozójáról papagájkórnak is neveznek. A papagájkór a Chlamydia psittaci baktérium által okozott ritka tüdőgyulladás. A baktérium elsősorban madarakban található, így a különféle díszmadarakban: papagájfajokban, galambokban, pintyekben, valamint baromfikban: csirkékben és pulykákban, vízi szárnyasokban, vagyis kacsákban, libákban fordul elő. Leggyakrabban a fertőzött madarak tollából vagy ürülékéből származó és belélegzett pihe, por közvetíti a fertőzést. A papagájkór elsősorban foglalkozási betegség, a kisállat-kereskedésekben, baromfifarmokon illetve baromfifeldolgozók alkalmazottait betegíti meg. A kór az állatoknál a legtöbb esetben nem okoz tüneteket, viszont ha az állat hasmenéses, vizsgálat szükséges. A kórokozó a szárnyasok tollán, illetve ürülékén telepszik meg, húsuk nem fertőzött. Fertőzés vagy annak gyanúja esetén különösen fontos a személyzet fokozottabb védelme.

Tüdőgyulladásos tünetek

A papagájkórnak nevezett ornithozis tünetei csak részben hasonlítanak a tüdőgyulladás tüneteihez, ezért úgynevezett atípusos tüdőgyulladásnak is nevezik. A lappangási idő 14 nap: a fertőzéstől számított egy-két hét múlva magas láz, alacsony pulzus, fejfájás, hidegrázás, kimerültség és étvágytalanság alakul ki. A betegek elesettségre, végtagfájdalmakra panaszkodnak. A köhögés elhúzódó, kínzó, száraz, később zöldes köpet ürítésével jár. A láz 2-3 héten keresztül tart, majd lassan megszűnik. A vérkép és a májműködési vizsgálatok kórosak lehetnek. A röntgeneltérés jellegzetes. A diagnózis felállításához az atípusos tüdőgyulladás tünetei, a szárnyasokkal való szoros kontaktus és a vérben kimutatható ellenanyagok emelkedése szükséges. Az időben felismert betegség az - erre a kórokozóra hatásos - antibiotikumos kezelésre jól reagál, gyorsan gyógyul. A betegség lehet enyhe vagy súlyos, a beteg életkorától és az érintett tüdőterület nagyságától függően. A súlyos, kezeletlen esetek azonban akár a beteg halálához is vezethetnek.
A tiszti főorvosi hivatal tájékoztatása is hangsúlyozza, hogy az ornithozis megbetegedésnek sem a korábban riadalmat keltett SARS-hoz, sem a mostanában a Távol-Keleten egyre nagyobb számban előforduló madárinfluenzához nincs köze.

Járványügyi intézkedések

A betegség Magyarországon többször okozott már kisebb-nagyobb járványt, általában a vízi szárnyasok (kacsák, libák) tenyésztői és feldolgozói körében fordult elő. Az ornithozis eseteket 1950 óta kötelező bejelenteni a közegészségügyi hatóságnál.
Legelőször a 60-as években észleltek nagyobb számú megbetegedést, 1967-ben például 102 esetet regisztráltak. 1976-ban 118 megbetegedés fordult elő. A munkaegészségügyi óvintézkedések bevezetésével a 80-as években gyakorlatilag megszűntek a járványok, így sokáig csak szórványosan fordultak elő esetek, például 2003-ban, Bács-Kiskun megyében.
2005 májusában azonban újra felütötte fejét a kór: a "nyomok" a békéscsabai baromfifeldolgozó kacsafeldolgozó részlegébe vezettek. A tisztiorvosi szolgálat a tömeges megbetegedések miatt korlátozta a termelést az üzemben, és kötelezővé tette a védőfelszerelés, a szájmaszk használatát. Emellett az ÁNTSZ szigorú jelentési kötelezettséget írt elő: elrendelte, hogy Békés megyében valamennyi háziorvos és kórház jelentse, ha a megye bármelyik baromfifeldolgozójából, illetve a baromfitenyésztők közül bárki tüdőgyulladásos tünetekkel jelentkezik. A legfrissebb adatok szerint 63-ra emelkedett a békéscsabai baromfifeldolgozóban kialakult ornithozis járványhoz tartozó esetek száma. A legutóbb történt két megbetegedés közül az egyik beteg a mezőkovácsházai baromfifeldolgozóban áll alkalmazásban (ezzel ötre emelkedett az ott regisztrált esetszám), a másik pedig sporadikus megbetegedésnek számít. Ez utóbbi beteg családi vállalkozásban kacsatöméssel foglalkozik.
Szeptemberben néhány eset Csongrád megyében is előfordult, sőt, itt egy halálesetet is ezzel a kórral hoztak összefüggésbe. A laboratóriumi vizsgálat ezzel kapcsolatban még tart, nem bizonyított, hogy valóban papagájkór okozta szeptember 30-án a 43 éves szentesi férfi halálát, de a tünetek és az illető munkahelye alapján valószínűsíthető. Az ÁNTSZ járványügyi és munkaegészségügyi ellenőrzésbe kezdett a beteg munkahelyén. Az első Csongrád megyei bejelentés után megkezdett ellenőrzés során, a táppénzes munkatársak vizsgálatakor újabb két beteg esetében merült fel a papagájkór gyanúja. Mindketten tüdőgyulladás miatt kerültek betegállományba, abban a baromfifeldolgozóban dolgoznak és ugyanabban a községben laknak, ahol a szeptember végén elhunyt férfi is - közölte Kovács Ferenc, Csongrád megyei tiszti főorvos az MTI-vel. Esetükben is csak a kór gyanúja merült fel, biztosat csak további vizsgálatok után lehet tudni - hangsúlyozta.

Kell-e félni?

Az egzotikus díszmadarak behozatala esetén, az állategészségügyi vizsgálat és a megfigyelésük, megelőző antibiotikumos kezelésük kötelező. Az illegálisan behozott állatok jelentenek elsősorban veszélyt a papagájkór vagy más egzotikus zoonózis tekintetében. A díszmadár-tenyésztőknek és -tulajdonosoknak elővigyázatosságból célszerű a kalitkákat rendszeresen tisztítani, takarításukkor szájmaszkot viselni, hogy az esetlegesen beteg madarak tollának és ürülékének porát ne lélegezhessék be. A munkakörük szerint baromfitenyésztéssel illetve feldolgozással foglalkozók biztonságát korszerű, hatékony munkaegészségügyi, védelmi intézkedések szolgálják. Ezek alkalmazásával, vagyis elszívó berendezések használatával, megfelelő fertőtlenítéssel és a személyi védőeszközök következetes használatával a fertőzés elkerülhető. A megbetegedések nyomán lezajlott tisztiorvosi, munkavédelmi szakértői vizsgálat azonban megállapította, hogy ez korántsem természetes: az üzemben dolgozók egy része például nem használja a védőmaszkot, emiatt több ízben vetettek már ki pénzbírságot is.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag