A fiúk valóban jobbak matekból?

Az általános közvélekedés szerint a fiúk sokkal jobb eredményeket tudnak elérni matekból, mint a lányok. Ezt általában a nemek agyi funkcióinak és matematikai képességeinek különbözőségével magyarázzák. Egy amerikai kutatócsoport azonban megnézte, van-e az állításnak bármilyen tudományos alapja.

Hihetetlen, de mindenkiből lehet matekzseni - kattintson!

Ez volt az első olyan kutatás, amely kisgyerekkorban, agyi képalkotással vizsgálta a nemek matematikai képességei közötti lehetséges eltéréseket. A kutatók MRI-vel mérték az agyi aktivitást 104 gyereknél. Az alanyok 3 és 10 év közöttiek voltak, 55 résztvevő volt lány. A gyerekek a vizsgálat közben alapfokú matematikai témájú - például számolást és összeadást oktató - videót néztek. Végül a szakemberek összehasonlították a fiúk és a lányok agyáról készült felvételeket. Az agyi érettséget pedig úgy vizsgálták, hogy a gyerekek agyfelvételeit felnőttek leleteivel hasonlították össze. A felnőtt csoport létszáma 63 volt, ebből 25 nő. A felnőttek agyfelvételei akkor készültek, amikor ugyanazokat a matematikai videókat nézték.

matek, matematika, matematikai készségek, agyműködés, fiúk, lányok, nemi sztereotípiák
matek, matematika, matematikai készségek, agyműködés, fiúk, lányok, nemi sztereotípiák

Tévedtünk, nincs különbség

A statisztikai összehasonlításokból kiderült, hogy a lányok és fiúk agyfejlődése között semmiféle különbség nincs, és a matematikai képességekben sem találtak eltérést - a lányok és fiúk ugyanolyan figyelemmel nézték az oktatóvideókat. A gyerekek agyi érettsége pedig statisztikailag megfelelt annak, amit a felnőtt csoport női, valamint férfi tagjainál mértek. "A tudomány nem támasztja alá, amit az emberek gondolnak. Azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek agyműködése hasonló, tekintet nélkül a nemükre, tehát végre újrafogalmazhatjuk elvárásainkat azzal kapcsolatban, hogy mit érhetnek el matematikából a lányok és a fiúk" - magyarázta Jessica Cantlon, a kutatás vezetője.

"Nemcsak arról van szó, hogy a fiúk és a lányok ugyanúgy használják a matematikai rendszert, hanem arról is, hogy az egész agyban megfigyelhetők ezek a hasonlóságok. Ez is arra figyelmeztet, hogy az emberek jobban hasonlítanak egymásra, mint amennyiben különböznek" - mutatott rá Alyssa Kersey, a Chicagói Egyetem pszichológiai karának posztdoktori kutatója, aki a tanulmány egyik szerzője is volt.

A kutatók szerint a társadalom és a kultúra fordítja el a lányokat és a fiatal nőket a matematikától és a természettudományos területektől. A családok például gyakrabban vesznek a kisfiúknak térbeli megismerést igényelő játékokat, a tanárok pedig több időt fordítanak a fiúkra a matematikaórákon. Így persze előre megjósolható a későbbi matematikai eredményesség. Ráadásul a gyerekek jól érzékelik azt is, hogy a szülők mit várnak tőlük matematikából.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció