A dohányzás butít, a tiltás gyógyít

A dohányosokat eddig elsősorban a rákveszéllyel, a szívroham és agyvérzés rémével, az érszűkület miatti lábamputációval fenyegették, és próbálták rávenni a leszokásra.

Tény és való, hogy ezek a veszélyek mind fönnállnak. Talán segítik az elhatározást, de nem feltétlenül könnyítik meg azt. Most újabb betegségcsoportról derült ki, hogy a rendszeres füstölés elősegíti a kórok támadását. Az elbutulással járó, időskori demencia és Alzheimer-kór sem független a dohányzástól. Az rotterdami Erasmus Medical Centerben nem kevesebb, mint hét éven át csaknem hétezer legalább 55 éves beteg sorsát kísérték figyelemmel. Eredményeik szerint a nemdohányzókhoz és a már leszokottakhoz képest szinte pontosan 50 %-kal nő az elbutulás és 70 %-kal az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye azoknál, akik a vizsgálat idején még dohányoztak.

Az összefüggést minden bizonnyal az agyi erek szűkülete és egyéb más jellegű károsodása magyarázza. A káros szabadgyökök felszabadulása és sejtroncsoló hatása is egyértelmű következménye a dohányfüst szervezetbe jutásának, ami az agyban az idegszövetek és a véredények sejtjeinél is érvényesül. Az Európai Kardiológiai kongresszuson is elhangzott, hogy Írországban 2004, Olaszországban 2005 óta van általános dohányzástilalom közterekben és közintézményekben. A tilalom bevezetése után néhány hónappal már több mint 11 százalékkal csökkent ezen országokban a bekövetkező szívinfarktusok száma, ami a szívgyógyászok szerint nem kis részben a passzív dohányosok füstterhelés-csökkenésének köszönhető. Nem fér tehát kétség a szigorú tiltás hasznosságához.

Emellett várható, hogy szerte Európában az állami finanszírozású kórházak is egyre inkább ragaszkodni fognak ahhoz, hogy a dohányzók gyógykezeléséhez feltételül szabják a leszokást, ahogy erre Angliában már volt példa. Némi vitát váltott ki, hogy a Royal Cornwall Hospital orvosai nem akarták elvégezni egyik dohányzó betegükön a szükséges műtétet, mondván, a műtét és gyógyulás esélyei így sokkal rosszabbak.

Forrás:
www.aerzteblatt.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció