3 ezer éves információ a tejről

Először találtak régészeti bizonyítékokat arra, hogy már több mint 3000 éve is ittak a csecsemők az állatok tejéből.

A tudósok kicsi bronzkori agyagedények belsejében találták meg az állati zsír nyomait. A szakemberek szerint ezek a leletek ritka betekintést engednek a bronzkorban és vaskorban élt csecsemők táplálkozásába. A felfedezés arra utal, hogy az anyatejet a palackból adott tejjel egészítették ki.

tej, anyatej, tehéntej, csecsemőtáplálás, baba, újszülött, gyermeknevelés
tej, anyatej, tehéntej, csecsemőtáplálás, baba, újszülött, gyermeknevelés

Több gyerek született

Először találtak közvetlen bizonyítékot arra, hogyan etették több ezer évvel ezelőtt a csecsemőket. Ez a gyakorlat a termékenységet is növelhette - ismertette Julie Dunne, a tanulmány vezető szerzője. "Azért fontos, hogy a csecsemőket az anyatej mellett állati tejjel is elkezdték etetni, mert ez azt jelenti, hogy a több ezer évvel ezelőtti anyák több gyereket szülhettek, ami komoly népességnövekedést eredményezett, és elindította az emberiséget afelé, ahogyan ma élük" - fogalmazott a tudós.

Növényi italok vagy tehéntej: melyik a jobb? A választ korábbi cikkünkben találja!

Az állatformájú, kicsi edények nagyon aranyosak voltak, és ezt valószínűleg akkoriban is így gondolták. Lehetséges, hogy az edényeknek kettős funkciója volt: az etetés mellett a szórakoztatásban is szerepük lehetett. Ezek olyanok lehettek a korabeli gyermekek számára, mint ma egy plüssállat - véli Katharina Rebay-Sailsbury, a tanulmány társszerzője. "Ezek a tárgyak elődeink kreativitását és játékosságát is bizonyítják, erről gyakran elfeledkezünk" - tette hozzá.

Nagy változáson mentünk keresztül

Hétezer évvel ezelőtt a neolitikus Európában alapvető változások történtek az ember életében. A vadászó-gyűjtögető életmód helyett gabonát kezdtek termeszteni és háziasított állatokat tartottak. Tejtermékeket mintegy 6 ezer évvel ezelőtt kezdek fogyasztani, a csecsemők étrendjéről azonban nagyon keveset tudunk. Korábbi régészeti leletek arra utaltak, hogy az őskori gyerekeknek valamiféle bébiételt adtak a szoptatás kiegészítéseként hat hónapos koruk után, de mindeddig nem derült ki, hogy pontosan miből is állt az étrend. A régészek ezért különleges kiöntős agyagedényeket vizsgáltak meg tüzetesen.

Elemezték három kis "palack" tartalmát, amelyeket bronzkori és vaskori - Kr. e. 1200 és 450 közötti - gyereksírokban találtak a németországi ásatásokon. Az edényekben állati eredetű ételekből, köztük tejből származó zsiradék nyomát találták meg. A palackokat azonban nehezen lehetett megtisztítani, így fertőzést is okozhattak, ha abból adták a tejet a kicsiknek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő