+3° - +16°
Kettős front

Veszélyben a pikkelysömörösök koleszterinszintje

A pikkelysömör okozta gyulladás változásokat okozhat a koleszterinszintben, így a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) jótékony hatását is ellensúlyozhatja.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Dr. Nehal Mehta elmondta, hogy eredményeik magyarázattal szolgálhatnak arra, miért vannak kitéve a pikkelysömörben szenvedő betegek a szívroham, a stroke és a szív-érrendszeri halálozás megnövekedett kockázatának, különösen közepes-súlyos pikkelysömör esetén.
"Más kutatások is kimutatták, hogy a HDL szintje alacsonyabb lehet gyulladásos állapotokban, például reumatoid artritisz, pikkelysömör, sőt még elhízás esetén is" - nyilatkozta Mehta. "Eredményeink azonban azt bizonyítják, hogy az alacsony szinten kívül a pikkelysömörrel járó krónikus gyulladás a HDL összetételét is megváltoztathatja, és csökkentheti a hatását."

A kutatás során 78 pikkelysömörben szenvedő beteg koleszterinszintjét mérték, emellett megvizsgálták a koleszterinrészecskék számát és méretét is. A mérési eredményeket 84 egészséges emberével vetették össze. Kiderült, hogy a pikkelysömörös betegekben nagyobb volt a más kockázati tényezőkkel nem összefüggő, alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), vagyis rossz koleszterin részecskék száma. Ezek a részecskék kisebbnek is bizonyultak. Egy második kísérletben a kutatók azt vizsgálták, milyen hatékonyan távolította el a HDL koleszterin a koleszterint az érelmeszesedést okozó sejtekről. Az eredmények azt mutatták, hogy a pikkelysömör a jó koleszterin előnyös hatásait körülbelül 25 százalékkal csökkenti.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bár az eredmények összefüggést mutatnak a pikkelysömör és a HDL funkciója között, ok-okozati összefüggésre nincs bizonyíték, és az összefüggés megerősítéséhez további kutatásokra lesz szükség. A tanulmányt az Amerikai Szív Társaság orlandói éves konferenciáján tették közzé.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

Mielőtt új arckrém mellett dönt, érdemes az arc egyik felén kis felületen rendszeres felkenéssel kipróbálni. Az ellentétes oldali bőrfelület kontrollként szolgálhat.