Tűvel, gyógyszer nélkül

Egy ősrégi gyógyászati módszer, amelynek gyökerei Kínába nyúlnak vissza, de gyümölcsét ma már a világ bármely táján szüretelik. Noha a modern orvostudomány még nem tudja pontosan hogyan és miért, de egyben biztos: működik.

Végtelen történet

Az akupunktúra több, mint 2000 éves hagyományának az alapja mindig az egészség megőrzése és a betegségek holisztikus szemlélettel történő megközelítése volt. A holisztikus szemlélet lényege a páciens egészleges szemlélete: a hagyományos medicinában éppúgy nem létezik önmagában az epehólyag, vagy a vastagbél, mint ahogy nem vizsgálunk tüzetesen egy virágot, amelyet leszakítottunk a növényről. A holisztikus megközelítés a test, a lélek és a szellem egységét tartja szem előtt, úgy a diagnosztikában, mint a gyógyításban. A hagyományos kínai gyógyászat filozófiája szerint egészségünk a bennünk áramló energia egyensúlyának és harmóniájának függvénye. Ez az egyensúly könnyen felborul: a stressz, a szorongás, a harag, a helytelen táplálkozás, a fertőzések mind ellene hatnak. Az akupunktúrás gyógyító az energiacsatornába szúrt finom tűvel segíti elő a természetes egyensúly ismételt elérését, és a szervezet saját gyógyító erejének aktiválását.

De mi a magyarázat arra, hogy egy kislábujjba szúrt akupunktúrás tű hatására a farfekvéses magzat megváltoztatja helyzetét a méhen belül? Hogyan csillapítja a fájdalmat, csökkenti az étvágyat, erősíti az immunrendszert? Dr. Peter Wayne, a New England-i Akupunktúra Iskola vezetője szerint az emberek nem vártak a nyugati medicina magyarázataira: 2001-ben az Egyesült Államokban 2,1 millió ember vette igénybe az akupunktúrás gyógyulás lehetőségét, míg 2002-re ez a szám 8,2 (!) millióra nőtt. A beavatkozást akár a már meglévő kezelés kiegészítéseként, akár alternatív gyógymódként használják, alkalmazásának lehetőségei szinte végtelenek: jelentős hatást gyakorol a függőségi betegségekre, a krónikus fájdalmakra - a fejfájásra, a deréktáji fájdalomra, a fogfájásra -, a menstruációs görcsökre, a meddőségi és a terhességi problémákra, az ízületi gyulladásokra és a daganatos kezelés mellékhatásaira, de folytathatnám a felsorolást a teniszkönyökkel, az asztmával vagy a fibromialgiával - mondja Dr. Wayne.

Szerteágazó segítség

Az akupunktúra hatásának hátterében a kötőszövetek bonyolult és szövevényes rendszere áll. A tű beszúrása után a kötőszövetek mintegy "csapdába ejtik" a vékony fémet és nem engedik kiesni a helyéről. A tű mozgatása nemcsak arra a pontra gyakorol hatást, amelybe beszúrták, hanem a szöveti síkra, akár jelentős távolságokra is a behatolás helyétől: ezt nagyfelbontású ultrahanggal sikerült igazolni.

Az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésére eddig szinte kizárólag a nem szteroid gyulladáscsökkentők álltak az orvostudomány rendelkezésére, de a klinikai vizsgálatok eredményei szerint a kiegészítésképp használt akupunktúrás kezelés nemcsak a fájdalmat, de a terápia mellékhatásait is csökkentette.

A kemoterápia kimerítő mellékhatásai, az émelygés és a hányinger szintén jól reagáltak az akupunktúrás kezelésre. Egy pár évvel ezelőtt publikált kutatási eredmény szerint a hányáscsillapítól és az akupunktúra kombinációja eredményesebbnek bizonyult, mint önmagában a gyógyszeres kezelés.

Az Arizonai Egyetem vizsgálata szerint, amelyet az 1990-es évek végén végeztek, a depressziós nők jelentős hányada reagált kedvezően az alternatív gyógymódra. További vizsgálatok előzetes eredményei szerint az orvosi kezeléshez kapcsolódó szorongás jelentősen csökken, ha a kezelés ideje alatt akupunktúrát is alkalmaznak.

Az akupunktúrás kezelés az akár több évvel ezelőtt kialakult stroke-ra is jó hatást gyakorolhat: egy, a napokban befejezett kutatás eredményei szerint több végtagbénulásban szenvedő beteg is jól reagált a tűkre.

Szintén kutatási eredmények igazolják, hogy az akupunktúrával kiegészített mesterséges megtermékenyítés hatásosabb, sőt, azoknál a nőknél, akik nem tudnak, vagy nem akarnak gyógyszert szedni a teherbeesés előidézésére, az akupunktúra elősegíti a belső nemi szervek véráramlásának növekedését. Dr. Ifeoma Okoronkwo, a New York-i Orvostudományi Egyetem professzora szerint "a kezelés nyugtató és erősítő hatást gyakorol a szervezetre, amely segít az új élet megteremtésében".

Forrás: WebMd

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső