Szabaduljon meg a mérgektől!

A tisztítókúráknak számos válfaja ismert. Nem csak belsőleg (levek, speciális étrend fogyasztásával), hanem külsőleg alkalmazott eljárásokkal is hozzájárulhatunk szervezetünk méregtelenedéséhez. Miről is van szó?

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lúgosító diéták, méregtelenítő eljárások, böjtök, melyeket évente egyszer-kétszer, az évszakváltások időszakában végeznek legtöbben. Ha belenézünk egy wellness szálloda szolgáltatáslistájába, tapasztalni fogjuk, hogy a böjt-programok számos egyéb szolgáltatással: száraz masszázzsal, Kneipp terápiával, oxigénkúrával, arckezeléssel, stb. egészülnek ki. Mindez nem véletlen, hiszen a belső - étellel, itallal történő - tisztítás akkor teljes, ha külsőleg ható gyógyító erőkkel is megtámogatjuk a méregtelenítés folyamatát. Szinte nincsen olyan böjt-típus, amely ne hangsúlyozná a szellemi és lelki síkon történő méregtelenítést a test szintje mellett. Mindehhez a külsőleg alkalmazott eljárásokra is szükség van.

Rendszeres fizikai aktivitás

Ki gondolná, hogy ha kocog egyet a legközelebbi parkban, akkor méregtelenít. Pedig ez így van, gondoljunk arra, hogy kocogás során a keringés gyorsul, több vér áramlik a szervekhez, szövetekhez, így több oxigén éri el a működő sejteket. Ezzel párhuzamosan gyorsul az anyagcsere, az immunsejt termelődés és felgyorsul az anyagcsere végtermékek kiválasztása. Egy egész sor kedvező folyamat indul el a szervezetben, melynek végeredményeként sejtjeink nagy része megújul, regenerálódik.

Jóga

Egy szanszkrit mondás szerint a légzés maga az élet és ha jól lélegzel, sokáig élsz a Földön. A jóga alapja pedig a megfelelő légzés. De mi is tulajdonképpen a jóga? Testedzés vagy életforma? Igen, lehet mindkettő: nyugaton inkább testedzés, keleten életforma, amelybe nem csak a testgyakorlás, a megfelelő légzésritmus és mélység, hanem a táplálkozás, alvás, meditáció és egyéb szellemi gyakorlat is szervesen hozzátartozik. De egyesek szerint a szex sem áll távol tőle, hiszen olyan szinten kell az egyénnek saját testére és minden rezdülésére figyelnie, hogy a folyamat végeredményeként óriási szexuális energiák szabadulnak fel. "A jóga arról szól, hogy kibékülünk, összebarátkozunk az élettel és önmagunkkal. A jóga az a főgyökér, amelyből életünk más területei táplálkoznak és megújulhatnak" - írja Godfrey Devereux. A méregtelenítő hatás azáltal jön létre, hogy nem csak az izmokat teszi próbára, hanem az egyes szervek is masszázsban részesülnek a speciális testhelyzetek kitartása alatt, miközben javul a szövetek vérellátása, oxigenizációja. A salakanyagok a véráramba kerülnek, majd a légzéssel, vizelettel, széklettel kiválasztódnak, kiürülnek a testből.

Masszázs

A klasszikus masszírozás módszerével lehetővé tették a vénás-, és nyirokrendszer pangásának megszüntetése, az izomtónus szabályozása, a lokális vérkeringés javítása, az izomzat oxigén ellátásának fokozása, a szövetek turgorának és táplálásának javítása, fájdalomcsillapítás, a vegetatív idegrendszer működésének szinkronizálása, szöveti letapadások, hegek fellazítása és a pszichés relaxáció. A klasszikus masszázs öt alapfogást különböztet meg, melyek a következők: simítás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés, vibrálás. Simítással főleg a vénás és nyirokpangás szüntethető meg, de az idegrendszer kifejtett nyugtató hatása sem hanyagolható el. A manuális nyirokdrenázs is a simító mozdulatokat használja. A gyúrás főleg a nagyobb izomcsoportok lazítására alkalmazható technika. A hát lapos izmainak nyújtása görgetéssel végezhető. A dörzsölő mozdulatok hatására a bőr hízósejtjeiből hisztamin szabadul fel, amely a bőr kipirulásához, az érfal áteresztőképességének fokozásához vezet. Az ütögetés rövid, veregető mozdulatokból áll. A hát és a mellkas apró mozdulatokkal való ütögetése igen hasznos lehet krónikus bronchitisben, idős betegek hiposztatikus tüdőgyulladásában, mivel elősegíti a szekrétumok oldódását, köpettel való ürítését. A vibráció fájdalomcsillapító és izomlazító hatást fejt ki. A lábak rázogatásával a hasüreg szerveit, izomzatát lehet befolyásolni. Összességében elmondható, hogy a különféle masszázsok közös hatása a szervezet méregtelenítése, a tisztító folyamatok gyorsítása. A szállodák böjtkúrái sokszor masszázzsal (szárazkefe dörzsöléssel, tui-na terápiával, stb.) egészülnek ki.

Hidroterápia

A vizes kezeléseket gyűjtőnéven hidroterápiának nevezik. Az 1800-as évek elején Priessnitz és Kneipp fejlesztette tovább, melynek gyökerei az ókori Görögországba nyúlnak vissza. Priessnitz a hidegvizes kezelést tartotta legfontosabbnak, amelyről azt vallotta, hogy a test megtisztulását eredményezi. Több mint 50 féle kezelést alkalmazott. Kneipp kombinálta a hideg és melegvizet, és öntéseknek nevezett kúrákat dolgozott ki. "Az én vízkúrám" című könyvében ír a borogatásokról, hideg és meleg lábfürdőkről, ülőfürdőkről, kéz-, fej-, szemfürdőről, gőzölésekről (fej, láb stb.), öntésekről (térd, hát stb.), lemosásokról és külön a vízivásról.

A hidroterápia élettani hatásai a következők:

  • Hideghatásra a bőr erei összehúzódnak, az izomzat vérellátása nő, az izomtónus fokozódik, az artériás és vénás tónus emelkedik, kissé nő a vérnyomás, a mellékvese funkció nő, az anyagcsere a lehűlt testrészen csökken, míg a test belsejében nő. A pulzusszám csökken.
  • Meleghatásra a bőr vérellátása nő, a szervek vérellátása csökken, a szívfrekvencia (pulzusszám) szaporává válik, izzadás jelentkezik.

A különféle eljárások otthon is elvégezhetők. Németország területén számos gyógyfürdő profiljának szerves részét alkotja. Hazánkban főleg gyógyszállókban alkalmazzák böjtkúrák kiegészítéseként vagy önálló szolgáltatásként, melyeknek népszerűsége jelentős növekedést mutat.

Még hosszasan folytathatnánk a sort a különféle egyéb tisztító eljárások bemutatásával, hiszen a tai-chi, az irányított meditáció, az indiai böjtkúra - panchakarma -, a kundalini jóga, a fül reflexmasszázsa, a tisztító arckezelés, az oxigénterápia mind-mind hozzájárul a test-szellem és lélek egységének méregtelenítéséhez. Azonban mielőtt bárki tisztítókúrába kezd, kérjen szakorvosi tanácsot, mivel számos betegség fennállása esetén szigorúan tilos böjtölni, legyen szó belső vagy külső méregtelenítésről!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció