Időben elkapni, ha már elkaptuk

Kaparni kezd a torok, viszket az orr, bedagadnak a mandulák, nehéz a nyelés, fura érzés van a garattájékon? Félreismerhetetlen jelei a közeli torokfájásnak és náthának. Vajon meg lehet-e még úszni, és egyáltalán megelőzhető-e a meghűlés, megfázás, nátha?

Megelőzés jóval előbb

A legtöbben akkor esnek áldozatul valamilyen meghűléses megbetegedésnek, ha kifáradtak, keveset aludtak. Az immunrendszernek nagyon nagy szüksége van az elegendő alvásra. A legjobb megelőzés tehát a nyugodt alvás. A testedzés szintén jótékony. Nem kell félni a hidegtől, ha szervezetünket szaunával, sportolással hozzászoktatjuk a nagyobb hőingadozásokhoz. Természetesen a megfelelő vitaminellátás is nélkülözhetetlen.

Minden felkészültség ellenére is megesik, hogy megfertőződünk, és kitörni készül rajtunk valamilyen náthás nyavalya.

Hogyan keletkezik a megfázás?

Az orr- és garatnyálkahártyák minden egyes légvételkor folyamatosan szűrik a belélegzett levegő káros összetevőit, a porszemeket és a pirinyó kórokozókat. Ha szárazak vagy hidegek, - és ez bizony ősszel és télen a fűtött szobában, illetve a nyirkos hidegre kilépve gyakran megtörténik - nem tudnak tökéletesen működni. A belélegzett hideg levegő hatására ugyanis a nyálkahártya kapilláris vérerei összehúzódnak, hogy ezáltal itt is kevesebb meleget adjon le és veszítsen el a szervezet. A csökkentett vérellátás következtében az ellenálló-képességért felelős sejtek sem jutnak el kellő számban a kihűlő területre, ahol aztán a kórokozók könnyebben megtelepednek. A felfázás, a lábról való áthűlés is azért jár hasonló eredménnyel, mert bárhol fázik a test, mindenhol igyekszik csökkenteni a hőleadást, és a nyálkahártyák nem csak a közvetlen kihűlésre reagálnak úgy, hogy ott helyben összehúzódnak a hajszálerek, hanem tőlük távoli területen érzett hidegre is. A szervezet nagyon "együttérző"! Ráadásul álmosan, kialvatlanul is fázunk, didergünk.

Késő bánat?

Az orrviszketés és az annak nyomán beinduló tüsszögés mind-mind azt szolgálják, hogy valamiképpen mégis megszabaduljunk a kórokozóktól. Ha ez nem sikerül, a nyálkahártya megduzzad, és megnövekedett váladéktermeléssel próbálja kitessékelni, leöblíteni a hívatlan vendégeket, de ez már a nátha, amikor az orr folyni kezd. Tehetünk-e valamit, még ez előtt, amikor még csak viszket, és épphogy dagadni kezd a garattájék? Többnyire ilyenkor már belenyugszik az ember a kéthetes prüszkölésbe, torokfájásba, de talán túl korán adjuk föl.

Ilyenkor még azért érdemes megpróbálni egy s mást, és tagadhatatlan, hogy szinte ahányan vagyunk, annyi a beváltnak mondott módszer.

Segítsünk a nyálkahártyáknak

A legtöbb, amit tehetünk, hogy megpróbálunk segíteni a szervezetnek abban, amit amúgy is tesz, vagy legszívesebben tenne. Tegyük félre bokros tennivalóinkat, és legalább a soron következő este feküdjünk le időben, hogy rendesen kialudjuk magunkat. Igyunk sok folyadékot, hogy a nyálkahártyákhoz is jusson bőven. Tartózkodjunk egyenletes melegben, hogy a nyálkahártyák is melegek maradjanak, és maximális védekezést tudjanak kifejteni.

Ha még nem nátha, hátha....

A gyógyhatású készítmények közül fogyaszthatunk olyanokat, amelyek a kiegyensúlyozott vitaminellátást segítik, és amelyek segítenek kiirtani a garattájékról a kórokozókat. A gargarizáló cseppeket és a szopogatós fertőtlenítőtablettákat is választhatjuk. Számításba jönnek a meghűlés elleni gyógyteák is.

Hogy kinek mi válik be, az nagyon egyéni lehet.

Tisztáznunk kell egy régi házi szerhez kötődő félreértést is. A "kalapkúra", azaz az alkoholos italok nem gyógyítanak, nagy mennyiségben fogyasztva pedig kifejezetten károsak megfázás esetén is. Igaz, hogy a tömény alkoholos italok fertőtlenítő hatásúak, de nem dózisfüggően, mivel külsőleg és lokálisan hatnak! Nem javasoljuk fogyasztásukat, nehogy valaki elveszítse a kontrollt. Akik tudják, hogy nem tudnak mértékkel inni, azoknak tilos fogyasztani. Legfeljebb egyetlen korttyal lehet érdemes gargarizálni - ez a hatás eléréséhez elég is -, és utána célszerű kiköpni.

Aki megteheti, egyen jó sok fokhagymát, ami természetes antibiotikumot tartalmaz.

Garancia nincs rá, de igenis, olykor vissza lehet szorítani a kezdődő torokfájást, meg lehet úszni a náthát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció