Az illatok ereje

Az illatok nemcsak kellemesek vagy kellemetlenek lehetnek, hanem esetenként gyógyító, jó élettani hatásúak is.

Most nem a női vonzerő erősítésére alkalmazott parfümök csodás hatásáról lesz szó. Ezek az illatok másutt varázsolnak. Néha nem is illatok - kifejezetten "szagoknak" minősíthetők, azaz akár kellemetlen érzeteket is jelenthetnek -, ennek ellenére az ősi gyógymódok között megtalálhatók.

A mindennapokban is találkozhatunk természetes illatokkal: például nyaranta a liliom illatával, amely bizony manapság már sok emberben allergiát vált ki, de mélyen beszívhatjuk a menta, a citromfű, a rózsa illatát is - és egyáltalán nem biztos, hogy mindez jó hatással lesz ránk.

Hatások

A kivonatok, amelyek majdnem hogy titkos recept alapján készülnek, sajátos módon befolyásolják a szervezet működését. De nem alkalmazhatók megfelelő tanácsadás nélkül. Ma, amikor már szinte korlátlanul kaphatók a különféle aromagyertyák, illatos fűszereket égethetünk s különféle olajok között tobzódhatunk, nem árt, ha pontosan tudjuk, milyen hatást fejtenek ezek ki szervezetünkre.

Különösen kedvelt a nyugtató hatású levendula olaja. Ez nemcsak a felspannolt idegeket simítja el, de kitűnő fájdalomcsillapító is, és - micsoda paradoxon - remekül működik kisebb depresszió, levertség esetén is, ilyenkor élénkítő hatása dominál.

Illata erős és tartós. Kellemes közérzetet biztosíthat, ha a szekrényben használjuk, többnyire virágos formájában szárítottan, kis zacskókban elhelyezve. Ruháink átveszik ezt az illatot, s egész nap "vigyáznak" ránk. Mellesleg a levendula elriasztja az annyira utált molyokat is a ruhásszekrényből!

A kakukkfű - mint tea - remek ellenszere az anyagcserezavaroknak, mint illat pedig oldja a stresszt.

A kamilla olajként használva, a fájós testrészekbe masszírozva fájdalomcsillapító hatású, illatanyaga nyugtat, erősít. A rózsa illata a depressziót oldja, egyes feltételezések szerint elősegíti a fogamzást.

Az eukaliptusz a szervezet ellen támadó baktériumokkal száll csatába, de kellemesen befolyásolja a túlzott izzadást is.

Az olajok alkalmazása

Mint már említettük, nem árt, ha a különféle illóolajok alkalmazása előtt kikérjük a szakemberek tanácsát, de legalábbis alaposan elolvassuk a használati utasítást.

Ezek az olajok sokféle természetes gyógymód kipróbálására adnak lehetőséget. Használhatjuk masszázsra, belélegezhetjük akár koncentráltan, akár csak pillanatokig, egy-egy gyertya égetésével, választhatunk természetes illóolaj-adalékot tartalmazó szájvizet, krémet, testápolószert, s alkalmazhatjuk nyugtatóként a fürdővízben.

S még közel sem soroltuk fel minden jótékony hatását és kezelési lehetőségét ezeknek a természetes anyagokból, természetes módon nyert olajoknak.

A test, a lélek, a szellem erősítését képesek megoldani, de csak avatott használattal. Az egészséges szervezet és lélek megelégszik a kertben található rózsa illatának egyszeri belélegzésével, amely örömet okoz, és érzelmeket szabadít fel, a beteg test ennél többet követel. S ezek az esszenciális olajok képesek segíteni - csak fel kell fedeznünk titkaikat. IX.évf./12.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció