Így tudhatjuk meg, mitől prüszkölünk

Ahhoz, hogy megtudjuk, pontosan mire vagyunk túlérzékenyek és ezt hogyan kell kezelnünk, az első lépés az allergiateszt. Ennek a tünetektől függően különböző formái vannak. A vizsgálat kicsit kellemetlen, súlyos esetben pedig veszélyes is lehet.

Tüsszög, begyulladt a szeme, esetleg kiütéseket fedezett fel magán? Megfigyelte, hogy a helyzet rosszabbodik a szabadban, főleg az év bizonyos szakaszaiban, vagy épp csak akkor lepik el pöttyök, ha állatokkal, vagy valamilyen étellel kerül kapcsolatba? Ha felmerül az allergia gyanúja, allergiatesztet kell végezni, amelynek célja azoknak az anyagoknak az azonosítása, amelyekre az adott szervezet túlérzékenységgel reagál.

Az allergiateszteknél a reakció hevességét keresztekkel jelölik (egy kereszt enyhe, kettő közepes, három súlyos reakciót jelent). Az egy és a három keresztes allergia nem jelenti azt, hogy az egy keresztes reakciójú beteg csak kicsit kell, hogy kerülje az adott anyagot, a három keresztes pedig nagyon. Mindkettőjüknek egyformán, a lehetőségekhez képest teljesen el kell kerülniük az allergiát kiváltó anyagot!

Hogy készüljünk fel az allergiatesztre?

Ha a kivizsgálandó allergiás reakció súlyos, esetleg életveszélyes volt, az orvos esetleg csak fekvőbeteg osztályon és előzetes laboreredmények birtokában végzi a vizsgálatot. Általában azonban erre nincs szükség, elég egy ambulánsan elvégzett teszt.

Ahhoz, hogy valós eredményt kapjunk, a bőrtesztek elvégzése előtt legalább 2 héttel abba kell hagyni a napozást, illetve szoláriumozást. Bizonyos gyógyszerek, kenőcsök (antihisztaminok, glükokortikoidok) is befolyásolhatják az eredményt, ezért legalább 3-7 nappal a tesztelés előtt ezekről is le kell mondani. Jó tudni, hogy az epikután bőrtesztek során a vizsgált bőrterületen nem szabad mosakodni, ezért ezeket a vizsgálatokat nem jó nyáron elvégezni. De vannak olyan tesztek is, amelyek kifejezetten évszakhoz kötöttek.

Többfajta allergia - többfajta teszt

Az allergia szó igen sokféle betegség összefoglaló neve, és ezért az allergia-vizsgálatok is igen sokrétűek. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra:

- Epikután (epicutan) tesztelés: vélelmezhetően allergiás eredetű ekcémák okának megállapítására használják. Bizonyos vizsgálandó anyagokat a törzs (többnyire a hát) bőrére ragasztanak, majd 24 óra múlva eltávolítanak. Értékelése először 20 perc, majd 24, 48 és 72 óra múlva történik. Allergia esetén az adott anyag helyén ekcéma alakul ki.

- Foto-epikután tesztelés: napfény hatására kialakuló ekcémák okának, allergiás eredetének megállapítására használják. Ugyanúgy végzik, mint az epikután tesztet, de a vizsgált anyag felvitele után a bőrt ultraibolya fénnyel megvilágítják.

- Dörzsteszt: csak nagyfokú vagy súlyos túlérzékenység esetén használják, a vizsgált anyagot a bőrbe dörzsölik, majd 5-15 perc múlva értékelik.

- Prick-, illetve szkarifikációs (scarificatiós) teszt: allergiás tünetek, ekcémák, csalánkiütés, duzzanatok okának tisztázására használják, de nemcsak bőrgyógyászati betegségek esetén, hanem pl. szénanáthában is. A vizsgálni kívánt anyagokat az alkar bőrére cseppentik, majd kicsiny lándzsával vagy tűvel felületes szúrt vagy karcolt sebet ejtenek (ez a szkarifikáció). Öt perc múlva az anyagot letörlik, 5-20 perc után pedig értékelik az eredményt.

- Intrakután (intracutan) tesztelés: gócok felderítésére használják. A vizsgálandó anyagokat (kórokozók fehérjekivonatát) az alkar bőrébe injekciózzák (vagyis intrakután), majd 20 perc múlva (esetleg néhány óra múlva is) értékelik.

- Orális allergiateszt: élelmiszer- vagy gyógyszerallergia esetén használják, az adott anyagot a beteg elfogyasztja, majd 24 órán át megfigyelés alatt áll.

A fentiek mellett vérvétellel is történhet allergia-vizsgálat.

Veszélyt is rejt a teszt

Az allergiatesztek veszélye, hogy általuk az eredeti betegség fellángolhat, sőt akár súlyosabb formát is ölthet. Ha a kivizsgálandó allergia eleve súlyos, esetleg életveszélyes volt, úgy egyes teszteknél még nagyobb a fellépő heves reakciók, asztma, fulladás, duzzanatok, kiütések, ritkán eszméletvesztés kialakulásának kockázata. A teszteket emiatt mindig megfelelő óvintézkedések közepette végzik, és sokszor beleegyező nyilatkozat aláírását is kérik.

Nagy kockázat esetén fekvőbeteg intézményben történhet csak a vizsgálat. A fentiek miatt például amikor arra kérik a pácienst, hogy 20 percig üljön a váróban, akkor ne menjen el onnan, még a büfébe sem, mert a rosszullét hirtelen, váratlanul is jelentkezhet. Múló bőrreakciók, viszketés, égés sajnos gyakran előfordul. Jó hír viszont, hogy a vizsgálat alapvetően nem fájdalmas, pusztán a tűszúrások járhatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra