Rácz Zsuzsa: tudni kell nemet mondani

A Rácz Zsuzsa nevével fémjelzett Terézanyu pályázat idei témája a női önszeretet. A népszerű írónő szerint a nőket Magyarországon arra nevelték, hogy alárendeljék magukat. Pedig igenis szeretni kell önmagunkat és tudni kell nemet mondani.

Mit jelent az önszeretet? Valóban jobban kell szeretni magunkat bárki másnál?

Az élettapasztalatom alapján kijelenthetem, hogy az önszeretet nem üres közhely. Magamat tenni az első helyre azt jelenti, hogy tudom, mi a felelősségem. Azt jelenti, hogy tudok magamról gondoskodni annak érdekében, hogy a következmények ne sújtsanak engem és a szeretteimet. Fontos kérdés, hogy tudok-e nemet mondani, ha úgy érzem, az erőforrásaim kimerültek. Fel kell tudni mérni a saját határainkat, mert ezt senki más nem teszi meg helyettünk.

Ezt hogy lehet elérni?

Én hivatásomat tekintve szupervízor és coach vagyok. Ennek is épp az a lényege, hogy segítsem az ügyfeleimnek megtalálni, mi teszi őket elégedetté, sikeressé. Az a fontos, hogy te jól legyél, minden más - még a gyerekek is - csak ezután következhetnek.

Az önszeretet akkor egyfajta önzés is?

Az önszeretettel kapcsolatban ez a leggyakoribb vád, de szerintem az önszeretetnek és az önzésnek semmi köze egymáshoz. Minden persze a mértéktől is függ, de nem lehetünk mindannyian Teréz anyák.

Ön mire képes, ha tudja szeretni önmagát?

Nehéz kérdés. Ha jóban vagyok önmagammal, jóban vagyok a világgal is. Kisgyerekes anyukaként gyakran vagyok fáradt és éhes. Ilyenkor kiállhatatlan vagyok és türelmetlen, ezért kénytelen voltam megtanulni, hogy többet kell aludnom és nem szabad elfelejtenem enni.

A Terézanyu pályázat, amelynek a <a href="https://www.richter.hu/HU/Pages/home.aspx" target="_blank">Richter Gedeon Nyrt</a>. a támogatója, idén miért épp az önszeretet témakörét járja körbe?

Fotó: Sárosi Zoltán

A munkám során nagyon sok nővel dolgozom együtt. Azért ezt a témát írtuk ki, mert gyakori probléma, hogy nem tudunk gondoskodni a saját igényeinkről. Alacsony a nők önbecsülése és önszeretete - a kettő szerintem szinonima. A nők felé van egy sok évszázados elvárás: legyen gondoskodó, szerető, áldozatkész. Arra szocializálódunk, hogy "jó kislányok" legyünk, ezért tényleg sokunknak nehéz nemet mondanunk. Általában csak az utolsó utáni pillanatban jut eszünkbe magunkról gondoskodni, gyakran akkor, amikor egy betegség, vagy egyéb fizikai tünetek (például nőgyógyászati problémák) ébresztenek erre rá minket. A Terézanyu karakter is azért olyan népszerű már 12 éve, mert valami nagyon közöset, ismerőset fogott meg. A legtöbb nő maga elé enged másokat és ettől szenved.

Ön hogy talált ebből kiutat? Hogy tanult meg nemet mondani?

Nekem ezt megoldotta az Állítsátok meg Terézanyut című könyvem sikere. Utána sok nő keresett meg, hogy adjak tanácsot, a hirtelen jött népszerűség hatására gyorsan rájöttem, hogy vagy magamtól megtanulok nemet mondani, vagy ki fogok purcanni. Nem könnyű egyébként nemet mondani, mert benne van a kockázat, hogy nem fognak szeretni. De nem érdemes mindenáron megfelelni. Ahogy minden élethelyzetben újra meg kell tanulni: például kisgyerekes szülőként a legnagyobb ellenség a saját bűntudatunk.

Idén ötödik alkalommal hirdették meg a Terézanyu pályázatot. Mi a célja?

A nők önbecsülésének és társadalmi megbecsülésének növelése. A könyvem sikere óta eltelt 12 évben a hozzám forduló nők problémáinak nagyjából ugyanaz a forrása: az önszeretet, önbecsülés hiánya. Fontos tudatosítani, hogy ez a bizonytalanság a társadalmi helyzetünkből is adódik. Magyarországon a nők helyzete nincs rendben, elég csak a fizetésbeli különbségekre, vagy a nők parlamenti képviseletének aránytalanságára gondolni. Ahhoz, hogy ez a helyzet változzon, először magunknak érdemes megfogalmaznunk, hogy fontosak vagyunk. Évi négyszáz pályázat érkezik, kemény sztorik, fantasztikus pályaművek. Én leborulok mindegyikük előtt, és remélem, a sorozat folytatódni fog.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: