Lélegeztetőgépet és sürgősségi kocsit vennének Dél-Pesten

Szeptember 21-én a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetbe látogat a Richter Egészségváros. Dr. Ralovich Zsolt főigazgató elmondta, nagy érdeklődésre számít és hasznos gépeket vennének a befolyó összegből.

Az Önök intézménye mekkora területért felelős, hány embert látnak e?

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházhoz tartozik a főváros lakosságának közel eg hatoda és az agglomeráció, ez nagyon nagy szám. Budapesten a legtöbb szakmában mi látjuk el a XVIII. a XX. a XXI. valamint a XXIII. kerület betegeit, de vannak olyan területek, ahol ezen kívül még hat kerület tartozik hozzánk, és akkor még Pest megyéről nem is beszéltünk. Tehát nagy átlagban kb. 400 ezer ember egészségért, gyógyulásáért vagyunk felelősek, de például az urológia ellátási területe egymillió főt érint, míg az addiktológiánk országos hatáskörű. Évente 750-800 ezer járóbeteg keres meg minket panaszaival, a fekvőbeteg osztályokon pedig közel 40 ezer beteg fordul meg.

Hány fővel működik a kórház és hány ággyal?

Jelenleg 1253 ágyon zajlik a betegellátás, amit összesen 1850 munkatárs, orvosok, szakdolgozók, műszaki és adminisztratív kollégák biztosítanak, néha erejükön felül teljesítve.

Melyek a legfontosabb, legkiemeltebb szakterületek, osztályok?

Minden osztály, minden szakma egyformán fontos, nem teszünk és nem is tehetünk különbséget betegség és betegség között. Sőt célunk, hogy a Dél-pesti Kórház néhány éven belül olyan, a hazai és nemzetközi követelményeknek is eleget tevő nagytérségi kórházzá váljon, amely a lehető legszélesebb szakmai spektrumban nyújt orvosi ellátást a hozzánk forduló betegeknek, s mindeközben elismert tudományos és oktatási centrumként működik.

Az Önök területén (Dél-Pest), van-e olyan különleges panasz vagy betegségcsoport, ami külön figyelmet érdemel, esetleg gyakoribb az országos átlagnál?

Nincs ilyen.

Miért tartja fontosnak a Richter Egészségvárost?

A kórházban komoly hagyománya van az ellátási területen élők számára rendezett ingyenes szűrőnapoknak. Többször is szerveztünk saját erőből hasonló rendezvényeket, legutóbb például áprilisban a Szív Napját, ahol a beutaló nélkül elvégezhető vizsgálatok fő célja az esetlegesen kialakuló szívbetegségek megelőzése volt, de az idelátogatók részt vehettek diétás kóstolón, újraélesztési tanfolyamon és véradáson is.

A kórház menedzsmentje tehát elkötelezett annak érdekében, hogy minél közvetlenebbül meg tudja szólítani a lakosságot, és még a betegségeket megelőzve ki tudjuk szűrni a problémás eseteket, ezért a jövőben is évente két alkalommal tervezzük Egészségnapok megtartását. Napjainkban ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szűrővizsgálatok, s ha nem élünk ezekkel a lehetőségekkel, ha nem figyelünk az egészségünkre, akkor előbb-utóbb olyan problémák jelentkezhetnek, amelyek akár visszafordíthatatlan károsodást is okozhatnak. Nagyon örültem tehát, amikor a Richter befogadta programjába a Dél-pesti Kórházat, közösen talán még hatékonyabban tudunk fellépni az egészségmegőrzés érdekében.

A kórház egyéb mellett egy hordozható lélegeztető készüléket szeretne

Milyen aktivitást, mekkora részvételt vár?

Nehéz ezt megjósolni, de például az áprilisi Egészségnapunkon összesen 798 vizsgálatot végeztek az intézmény orvosai, már reggel 8 órakor hosszú sorokban érkeztek az érdeklődők. Remélem tehát, hogy sokan leszünk, annál is inkább, mivel az ingyenes, beutaló nélkül végezhető szűrővizsgálatok mellett rengeteg érdekes, színes, egyéni és családi program várja az Egészségvárosba látogatókat.

Kampányoltak, hirdették valahol a rendezvényt?

Természetesen. A kórház épületében minden emeleten, folyosó megtalálhatóak az Egészségváros plakátjai, de Pesterzsébeten az Ady Szakrendelőben, illetve a csepeli telephelyen is hasonlóképp hirdetjük az eseményt. Ezen kívül minden hozzánk érkező páciens már a betegfelvétel alkalmával kézhez kapja a rendezvény programját, valamint a kórház weboldalán is tájékozódhatnak az érdeklődők. Szerencsére a Richter ebben is óriási segítséget nyújtott, a saját lehetőségeinkhez képest messze nagyobb hatékonysággal zajlik a promóció.

Mire tervezik költeni az Egészségvárosból befolyó összeget?

Egy hordozható lélegeztető készüléket, illetve egy sürgősségi kocsit szeretnénk vásárolni az adományból, mely eszközök nagymértékben javítják a sürgősségi betegellátás feltételeit. Ezért is nagyon fontos, hogy minél többen látogassanak ki a Richter Egészségvárosba, és lehetőség szerint minél több vizsgálaton, tanácsadáson, előadáson vegyenek részt az érdeklődők, így egyszerre tesznek saját egészségük megőrzéséért, valamint a kórház fejlesztéséért.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: