Veszélyt jelez a fekete por a lakásban

Nem csak esztétikai problémát okoz a falakon megjelent penész, egyes fajtái súlyos egészségügyi kockázattal is járnak. Közöttük is legveszélyesebb a feketepenész, amely sokszor láthatatlan helyeken jelenik meg.

A hűvös, csapadékos őszi időjárás kedvez az épületek falain megtapadó gombának. Zöldesszürke vagy fekete színe, valamint kellemetlen szaga nem csupán esztétikai problémát jelent, de számos egészségügyi kockázattal is jár - kutatások komoly légúti megbetegedésekkel is kapcsolatba hoztak bizonyos gombafajokat.

Penésznek nevezünk több, kül- és beltéri gombafajtát, amely spórákkal terjed, és mostoha körülmények között is képes fennmaradni. A leggyakoribb beltéri penészgombák az Alternaria, az Aspergillus, a Cladosporium és a Penicillum, de összesen körülbelül 10-15 olyan faj van, a hazai körülmények között összefuthatunk.

Minden épülettípus egy kicsit máshogyan vonzza a penészt, de alig akad olyan, amely nem biztosít valamilyen módon kellő életfeltételeket a spórák megtelepedéséhez. Hogy melyik épületben milyen penészfajta telepedhet meg, arról az alábbi cikkünkben írtunk!

Rejtett helyeken nő a feketepenész

A fűtési szezon beköszöntével a penész számára is egyre jobb életkörülmények alakulnak ki a lakásban. Ritkábban szellőztetünk, így a beltéri páratartalom megnő, a nedves, meleg helyeken pedig könnyen megveti a lábát a gomba, sok más allergénnel (például poratkák) egyetemben. A penész spórái rövidtávon allergiás tüneteket okoznak, sokáig belélegezve pedig asztmához is vezethetnek. A nedves környezet emellett nem tesz jót az ízületeknek sem, illetve bizonyos tanulmányok szerint a depresszió kialakulásának veszélyét is növeli.

Több kutatás is igazolta, hogy a feketepenész spóráinak belégzése vérzéseket okozhat a felső légutakban

Magyar Donát aerobiológus a HáziPatika.com kérdésére hangsúlyozta: ugyan néhány penészgomba csak a lakás falait csúfítja, és komolyabb élettani hatása nincs az emberi szervezetre, de az allergéneket komolyan kell kezelni. Kiemelten veszélyes közöttük is a latinul Stachybotrys chartarumnak hívott feketepenész, melynek spórái méreganyagokat tartalmaznak. Ezek a gombák sokszor a nedves fal és az elé húzott gipszkarton közé fészkeli be magát, így a szem számára láthatatlan lesz addig, míg a túloldalon meg nem jelenik. Nem minden fekete színű penészgomba Stachybotrys chartarum, de a veszélyes fajtáról jellegzetes szaga is árulkodik.

A penészgomba kiszáradásával a spórák a levegőbe jutnak, és a lakásban fekete por formájában megtelepednek a bútorokon. Több kutatás is igazolta, hogy a feketepenész spóráinak tartós belégzése súlyos tüneteket, akár vérzéseket is okozhat a felső légutakban. Leginkább arra az emberre veszélyes, akinek az immunrendszerét egy másik betegség már legyengítette.

A penész megszüntetéséhez fel kell számolni az azt kiváltó tényezőket, elsősorban a gombáknak kedvezőtlen hőmérséklet és páratartalom rendszeresítésével. 45-55 százalék közötti páratartalom esetén a spórák nem képesek tovább szaporodni.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)