Szájról olvasnak a szakácsok

Hazánkban még ritka, hogy a fogyatékkal élők normál munkahelyen, normál bérért, nekik megfelelő munkakörökben dolgozhassanak. Kivétel a szekszárdi Ízlelő családbarát étterem.

Az említett vendéglátó-ipari egységben ugyanis siket szakácsok főznek, mozgássérült felszolgálók viszik ki az ételt, tanulásban akadályozott emberek végzik a kisegítő munkát.

A 2007 májusában megnyitott éttermet a

Kék Madár Alapítvány működteti. - "Az ötletet egy külföldi példa adta" - mondja a szervezet programvezetője, Bodnár Ágnes. - "Ügyvezetőnk, Mészáros Andrea egy hollandiai étteremben járt, ahol főként értelmi fogyatékkal élők dolgoztak. Abban az időben (1993-1994) Magyarországon alig lehetett látni fogyatékkal élőt az utcákon, legtöbben a világtól elzárt intézményekben élték le életüket. Meg is lepődött, hogy Hollandiában milyen sok fogyatékkal élő van, mert nagy számban találkozott velük az utcán. De utánajárt, és megdöbbent, hogy a számuk egyáltalán nem nagyobb, mint nálunk - csak jobban integrálódnak a társadalomba. Ekkor határozta el, hogy amint lehetőség nyílik rá, hasonló vállalkozás létrehozásába kezd itthon.

Az előkészületek három évet vettek igénybe, ebből egy év 17, különböző fogyatékossággal élő ember képzésével telt el. Közülük heten maradtak az Ízlelő étteremben, és további kilencet hosszú távra el tudtak helyezni más területen. A vendéglátóhelyet mintegy 40 millió forintos európai uniós támogatással alakították ki. Sok segítséget nyújtott a NESsT nevű szervezet, akik létrejövő és már működő társadalmi vállalkozások útját egyengetik. - Voltak, akik le akartak beszélni minket arról, hogy megvalósítsuk a tervünket. Azzal érveltek, hogy Magyarországon nem lesz létjogosultsága egy ilyen étteremnek.

Másféle munkamenet

Az emberek azonban nyitottak voltak az új kezdeményezésre. A mai napig néhányan kifejezetten azért keresik fel az éttermet, hogy a saját szemükkel megtapasztalják az ötlet életrevalóságát. Legtöbben azonban "pusztán" az ételek miatt jönnek.

Az étterem vezetőjétől, Both Sándortól megtudtuk, hogy mindig friss, minőségi alapanyagból főznek (amit igyekeznek helyi szállítóktól beszerezni). Minden nap kétféle levest és háromféle főételt kínálnak (hagyományos, kímélő, húsmentes), és az ételek változatosságára is törekednek.

Az étteremvezető nem tagadja, kezdetben tartott attól, hogyan tudják majd ellátni feladataikat a munkatársak, de megtapasztalta, hogy ők is, mint mindannyian, a kellő gyakorlat megszerzése után nagyszerűen helyt állnak.

Az persze nem titok, hogy másként kell egy ilyen éttermet vezetni. Itt például a legnagyobb pörgés közepette sem lehet rohanva kiadni az utasításokat, mivel a szakácsok nagyothallók. Meg kell állni velük szemben, jól érthetően artikulálni, és minden kolléga esetében ellenőrizni, megértették-e a feladatot. Egy munkahelyi segítő - szintén vendéglátós végzettséggel, tapasztalattal - vesz még részt a koordinálásban, irányításban, munkaszervezésben. Kettőjükön kívül még nyolc munkatárs dolgozik az étteremben, ők mindannyian fogyatékkal élők. De nagyon nem szeretik ezt a kifejezést...

)
Olajág Otthonok (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: